: Helmint enfeksiyonlartnm meydana gelişini, şiddet ve devamını etkileyen gerek konakcıya gerekse de parazite ilgili pek çok faktör
bulunmaktadir. Genetik özellikler, yaş, cinsiyet ve konakçı beslenmesine bağlı fizyolojik durum gibi faktörlerin, bireylerin sağltğı üzerinde
önemli etkileri vardır.
Konakçı beslenme durumunun, helmint enfeksiyonlamu doğrudan
veya dolaylı etkileyebildiği genel olarak kabul edilmekte olup, helmint
enfeksiyonları ile beslenme arasmdaki bu ilişki mide-bağırsak helıııintlerinde kapsamlı olarak araşttrllnllştır.
Besinin 111iktart,gerekliliği ve yapısı, parazitin sayı ve büyüklüğünü,
diğer bir deyimle sağltkla hastaltk arasmdaki dengeyi etkiler. Bir diyette,
helmintlerin gereksinimi olan maddelerin (karbonhidrat, protein, vitamin ve mineraller) noksanltğı; helmintler üzerinde spesifik uyancı etkisi olan bileşiklerin varltğı veya parazitler için öldürücü maddelerin bulunuşu oldukça etkilidir. Aynca beslenmedeki değişikliklerden ötürü parazilin bulunduğu ortamdaki bakteriyel flora ve pH da olan farkıthklar
ile, konakçı 11ıetabolizmas111dakihormon ve enzimleri etkileyen diğer değişiklikler helmint hastalıklarmda önemli roloynar.
Kötü veya noksan beslenme, bireyleri enfeksiyonlara karşı duyarlt
yapar ve bir çok farklı hastalığa karşı dispoze kılar. Beslenme, helmint-
[erin konakçıya olan zarartm arttrlcı veya önleyici, spesifik bağışıkltğı
kolaylaştıncı veya engelleyici olabilir.
Diğer taraftan, helmint enfeksiyonlan da konakçm111 beslenmesini etkiler. Bu etki konakçıda verimlilik ve performansm azalmasmdan
ölüme kadar değişir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1988 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1988Cilt: 35 Sayı: 02.03 |