Bu araştmua, Ankara'l1ll1 Kazan ilçesindeki özel kesim broyler tal'ukçuluk işletmelerinin kapasite ve işletme grupları itibariyle karItlık ve verimlilik durumlannın ortaya konulması amacıyla yapılmıştıı'.
Yirmi altı işletmeden elde edilen iki yıllık Input, Output verileri
ortalamalanna logaritmik olarak ifade edilen Cobb-Douglas üretim fonksiyonu uygulanmıştır, İşletmeler arası ortalama ve toplam karMık karşılaştrrmalarrna olanak sağlayan karlrlrk endeksleri hesaplanl1llştır.
Tavuk üretimi ve girdilere uygulanan üretim fonksiyonu sonucu
elde edilen parametrelere dayalt olarak hulunan mmjinal ürün hasıla
de.~er1eri (yem hariç) yüksek hulunmuştur.
Regresyon analizinde üretimin oluşmasll1da yer alan,. yem, civciv,
işci/ik, kredi faizi, veteriner-aşı-ilaç, aydınlatma-su-elektrik, hal([m-onarrnt-altltk masraflan hağmtıya dahjf edilmiştir.
Bölge brayler tavukçuluk işletmelerinde hu girdilerle ilgili maıjinal
ürün hasıla değerleri; Yem 0.38 TL., Civciv 1.86 TL., İşcilik 2.19 TL.,
Kredifaizi 2.04 TL., Veteriner-Aşı-İlaç 1.29 TL., ısıtma-Aydınlatma-Su
3.52 TL., Bakım-Onarrm-Althk 2.42 TL. olarak bulunmuştur.
Bu duruma göre yapılan regresyon aııalizinde, yem için hulunaıı marjinal hasıla değeri birden (I) küçük yaııisıfıra yakll1 bulunmuştur. Bunun açıklaması işletmelerin yemi miktar olarak kısıtlaması ve kalitesinin
yükseltilmesi gerektiği sonucuna vanImıştır, İşletmeler için bu girdinin
kalitesinde sağlanacak iyileşmeler Mçüsünde mmjinal masraf azalacak
ve işletme karlıltğ! yükselebilecektir.
Bölge işletmelerinde tavuk eti üretiminde yer alan maliyet girdilerinin
ortalaması; yem % 64. iI, civciv % 19.68, işcilik % 2.70, Kredifaizinde
~~ 4.37, Veteriner-aşı-ilaç 'da % 3. 06 Isıtma-aydIl11atma-su'da % 3.64,
Bakım-onanm-altlrkda % 2.44 olarak tespit edilmiştir.
Bölge brayler tavukçuluk işletmelerinde genelde karıılığl11 düşük olduğu saptanl1l1ştr
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1990 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1990Cilt: 37 Sayı: 02 |