Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 1991, Cilt: 38 Sayı: 01.02, 0 - 0, 01.01.1991
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001384

Öz

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ

Yıl 1991, Cilt: 38 Sayı: 01.02, 0 - 0, 01.01.1991
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001384

Öz

Araştırma 21 OC ve 35 OC sıcaklıktakı iki kümeste yürütülmüş, Gout'a duyarlı (FG) ve dirençli (FN) iki Fayoumi hattı ile
cücelik geni taşıyan (dwWL) ve taşımayan (DWWL) iki Leghorn
hattı tavuk kullanılmıştır.
Araştırma boyunca canlı ağırlık, yem ve su tüketimi, yumurta
ağırlığı, yumurta kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı ve kırılma direnci
üzerine yüksek ısının etkisi incelenmiştir.
İncelemeler sonunda FN, FG, DWWL ve dwWL genotiplerinin
yetiştirildiği ortamın sıcaklığı 21 OC den 35 OC ye çıktığında yukarıdaki genotip sırasına göre canlı ağırlığın % 18.0, 12.4, 115 ve
3.9; yem tüketiminin % 53.0, 60.5,57.4 ve 35.1; yumurta ağırlığının % 7.8, 133, 145 ve 6.6; yumurta kabuk kalınlığının % 24.2,
33.3, 14.4 ve 2.3; kabuk ağırlığının % 29.6, 392, 26.7 ve 9.4 ve kırılma direncinin (dwWL hariç ) % 31.7. 39.8 ve 24.2 oranında
azaldığı, buna karşılık su tüketiminin aynı sıra ile %38.5, 61.6,
79.6 ve 84.1 oranında arttığı saptanmıştır. Incelenen özellikler bakımından çevre sıcaklık grupları ile genotip grupları arasındaki
farklar genellikle istatistik önemde bulunmuş (p < 0.05; p < 0.01)
ve cüce Leghorn hattının yüksek çevre sıcaklığına en dirençli olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Öznur Poyraz

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1991
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991Cilt: 38 Sayı: 01.02

Kaynak Göster

APA Poyraz, Ö. (1991). YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 38(01.02). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001384
AMA Poyraz Ö. YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. Ocak 1991;38(01.02). doi:10.1501/Vetfak_0000001384
Chicago Poyraz, Öznur. “YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 38, sy. 01.02 (Ocak 1991). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001384.
EndNote Poyraz Ö (01 Ocak 1991) YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 38 01.02
IEEE Ö. Poyraz, “YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ”, Ankara Univ Vet Fak Derg, c. 38, sy. 01.02, 1991, doi: 10.1501/Vetfak_0000001384.
ISNAD Poyraz, Öznur. “YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 38/01.02 (Ocak 1991). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001384.
JAMA Poyraz Ö. YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1991;38. doi:10.1501/Vetfak_0000001384.
MLA Poyraz, Öznur. “YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 38, sy. 01.02, 1991, doi:10.1501/Vetfak_0000001384.
Vancouver Poyraz Ö. YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1991;38(01.02).