Bu çalışmada N(~de ı'e NCi'şehir yöresinde h(l)'va1zlarda yemlik
olarak kullanılan patates )'umrusıı, patates bitkisinin sap ve)'apraklan ile )'öreden sağlanan içme sulan [,oetoprak iimeklerindeki nitrat ve hitrit düzqlerinin
ortaya konulması amaçlanmıştır. Bunun için 22'si su, lo' sı toprak, 9'u patates
yaprallı, 9'u patates sapı ve iO'u patates yıımmsıından oluşan 66 örnekde nitrat ve
nitrit mlalizi )'apıldı. Örneklerdeki nitrat ve nitrit dÜzf:)'lerinin ö"lçiimiispektro-
.fotometrik yöntemle gerçekleştirildi. Patates )"umrusu, sapı ve yaprağı ile toprak
ve su örneklerindeki nitrit düzeyinin ppm olarak sırasıyla ortalama 0.41
9.34, 3.78, 2.14 ve 0.045 ppm' nitrat diizeyinin ise yine sıras!)'la ortalama
317, 3070, 2860, 126 ve 24.4 ppm oldıığu hesaplandı.
Analiz edilen tüm örneklerde iilçiilen nitrit miktarlan ile birisi hariç
(168 ppm nitrat içeren hir iimek) su örneklerindeki nitrat miktarlarının hayvanlarda akııt vl!}'akronik 'ıitelikte bir etkiy)'ol açabilecek bO_Juttaolmadı<~ıgöriildü. Buna karşılık, sürekli )'edirilmeleri durumunda, patates bitkisinin çeşitli
kısımlarındaki nitrat dü::.eylerinin hqyvanlann sağlı.ğını olumsuz )'önde etkile-
)'ebilectk boyutta olduğu anlaşılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1994 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994Cilt: 41 Sayı: 01 |