Bu çalışma. Ankara pisasl1lda satılan tavuk eti ve karaciğerlerinde
eritromisin. kloramfenikol. monemin ve tilosin kalıntılarıntn saptanması amacıyla yapı/dı.
Bunun için, 175 adet tavuk eti ve 175 adet tavuk karaciğeri olmak üzere
toplam 350 adet örneğin ince tahaka kromatografilhiyootografik yöntemle analizleri gerçekleştirildi. Analiz sonuçlarına göre, tavuk etlerinin %5.7'siııilı ve tavuk karacilIerlerinin %3.4'üniin yukarıdaki antihiyotiklerden üçünü, farklı örneklerde ve düzeylerde içerdiği saptandı. Analiz edi/en örneklerin hiçhirisinde
monensin kalıntısı saptanamamıştır.
Sonuçlara göre, kanatlı hayvan ürünlerinde antibiyotik kalıntılarıntn bulunduğu ve böyle antibiyotik kalıntısı içeren tavuk eti ve karaciğerlerini tüketen
insanlarda sağlık sorunlarına neden olahi/ece,~i anlaşı/dı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1994 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994Cilt: 41 Sayı: 02 |