Araştırma, erkek kuzuların kaba yem kuru madde (KM) tüketimi, sindirilebilir KM tüketimini ve kaba yemlerden sağlayabilecekleri canlı aifırlık artışını tahmin edebilecek regresyon denklemleri geli~.tirmek amacıyLa yapıLdı. Bu
amaçLa kaba yemlerin nayLon kese tekniği iLerumende, p= a+b (l-e -ct) denkLemine göre parçaLanma özellikLerini gösteren a, b, c değerleri iLeparçaLanmada
gecikme zamanı dikkate alınarak elde edilen a', b', c ve L (gecikme zamanı, saat) deiferleri bağımsız değişken olarak kuLLanılmıştır. Kaba yem oLarak nohut
samanı, yuLaf kuru otu,fiğ samanı ve mercimek samanı denendi.
Kaba yemlerin rumende parçalanma özeLLiklerini belirlemek için rumen
fistüLü açılmış 3 baş ergin merinos koçu, sindirim dereceLerini belirlemek için 3
baş ergin merinos koçu, kaba yem tüketimini ve canlı aifırlık artışını belirlemek
için ise 24 baş yaklaşık 4 aylık merinos kuzusu kuLLanıldı.
Kaba yem KM tüketimi ile a', b, a+b, a'+b', a'+c, a+b+c, a'+b'+c,
a'+b'+c+L, (a'+b'+c+L) değişkenLeri arasındaki korreLasyon katsayıları sırası
ile 0.82,0.74,0.78,0.84,0.83,0.78,0.85,0.86 ve 0.73 olarak hesapLandı.
Kaba yem sindirilebilir KM tüketimi ile a', b, a+b, a'+b', a+c, a+b+c,
a'+b'+c, a'+b'+c+L, (a'+b'+c+L) değişkenleri arasındaki korreLasyon katsayıLarıise sırası ile 0.91,0.79,0.83,0.92,0.91,0.83,0.92,0.93 ve 0.82 olarak belirlendi.
Canlı ağırlık artışı iLe b, a+b, a+b+c, a'+b'+c+L değişkenLeri arasındaki
korrelasyon katsayıları ise sırası ile 0.73, 0.74, 0.75 ve 0.80 olarak buLundu.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1994 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994Cilt: 41 Sayı: 03.04 |