Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BAZI KABA YEMLERİN RUMENDE PARÇALANMA ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANARAK KUZULARDA KURU MADDE TÜKETİMİ VE CANLI AĞIRLIK ARTIŞININ BELİRLENMESİ

Yıl 1994, Cilt: 41 Sayı: 03.04, 395 - 408, 01.01.1994

Öz

Araştırma, erkek kuzuların kaba yem kuru madde (KM) tüketimi, sindirilebilir KM tüketimini ve kaba yemlerden sağlayabilecekleri canlı aifırlık artışını tahmin edebilecek regresyon denklemleri geli~.tirmek amacıyLa yapıLdı. Bu
amaçLa kaba yemlerin nayLon kese tekniği iLerumende, p= a+b (l-e -ct) denkLemine göre parçaLanma özellikLerini gösteren a, b, c değerleri iLeparçaLanmada
gecikme zamanı dikkate alınarak elde edilen a', b', c ve L (gecikme zamanı, saat) deiferleri bağımsız değişken olarak kuLLanılmıştır. Kaba yem oLarak nohut
samanı, yuLaf kuru otu,fiğ samanı ve mercimek samanı denendi.
Kaba yemlerin rumende parçalanma özeLLiklerini belirlemek için rumen
fistüLü açılmış 3 baş ergin merinos koçu, sindirim dereceLerini belirlemek için 3
baş ergin merinos koçu, kaba yem tüketimini ve canlı aifırlık artışını belirlemek
için ise 24 baş yaklaşık 4 aylık merinos kuzusu kuLLanıldı.
Kaba yem KM tüketimi ile a', b, a+b, a'+b', a'+c, a+b+c, a'+b'+c,
a'+b'+c+L, (a'+b'+c+L) değişkenLeri arasındaki korreLasyon katsayıları sırası
ile 0.82,0.74,0.78,0.84,0.83,0.78,0.85,0.86 ve 0.73 olarak hesapLandı.
Kaba yem sindirilebilir KM tüketimi ile a', b, a+b, a'+b', a+c, a+b+c,
a'+b'+c, a'+b'+c+L, (a'+b'+c+L) değişkenleri arasındaki korreLasyon katsayıLarıise sırası ile 0.91,0.79,0.83,0.92,0.91,0.83,0.92,0.93 ve 0.82 olarak belirlendi.
Canlı ağırlık artışı iLe b, a+b, a+b+c, a'+b'+c+L değişkenLeri arasındaki
korrelasyon katsayıları ise sırası ile 0.73, 0.74, 0.75 ve 0.80 olarak buLundu.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi- Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Adnan Şehu

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1994
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994Cilt: 41 Sayı: 03.04

Kaynak Göster

APA Şehu, A. (1994). BAZI KABA YEMLERİN RUMENDE PARÇALANMA ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANARAK KUZULARDA KURU MADDE TÜKETİMİ VE CANLI AĞIRLIK ARTIŞININ BELİRLENMESİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 41(03.04), 395-408.
AMA Şehu A. BAZI KABA YEMLERİN RUMENDE PARÇALANMA ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANARAK KUZULARDA KURU MADDE TÜKETİMİ VE CANLI AĞIRLIK ARTIŞININ BELİRLENMESİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. Ocak 1994;41(03.04):395-408.
Chicago Şehu, Adnan. “BAZI KABA YEMLERİN RUMENDE PARÇALANMA ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANARAK KUZULARDA KURU MADDE TÜKETİMİ VE CANLI AĞIRLIK ARTIŞININ BELİRLENMESİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 41, sy. 03.04 (Ocak 1994): 395-408.
EndNote Şehu A (01 Ocak 1994) BAZI KABA YEMLERİN RUMENDE PARÇALANMA ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANARAK KUZULARDA KURU MADDE TÜKETİMİ VE CANLI AĞIRLIK ARTIŞININ BELİRLENMESİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 41 03.04 395–408.
IEEE A. Şehu, “BAZI KABA YEMLERİN RUMENDE PARÇALANMA ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANARAK KUZULARDA KURU MADDE TÜKETİMİ VE CANLI AĞIRLIK ARTIŞININ BELİRLENMESİ”, Ankara Univ Vet Fak Derg, c. 41, sy. 03.04, ss. 395–408, 1994.
ISNAD Şehu, Adnan. “BAZI KABA YEMLERİN RUMENDE PARÇALANMA ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANARAK KUZULARDA KURU MADDE TÜKETİMİ VE CANLI AĞIRLIK ARTIŞININ BELİRLENMESİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 41/03.04 (Ocak 1994), 395-408.
JAMA Şehu A. BAZI KABA YEMLERİN RUMENDE PARÇALANMA ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANARAK KUZULARDA KURU MADDE TÜKETİMİ VE CANLI AĞIRLIK ARTIŞININ BELİRLENMESİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1994;41:395–408.
MLA Şehu, Adnan. “BAZI KABA YEMLERİN RUMENDE PARÇALANMA ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANARAK KUZULARDA KURU MADDE TÜKETİMİ VE CANLI AĞIRLIK ARTIŞININ BELİRLENMESİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 41, sy. 03.04, 1994, ss. 395-08.
Vancouver Şehu A. BAZI KABA YEMLERİN RUMENDE PARÇALANMA ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANARAK KUZULARDA KURU MADDE TÜKETİMİ VE CANLI AĞIRLIK ARTIŞININ BELİRLENMESİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1994;41(03.04):395-408.