Bu çalışmada, Salmoneıla etkenlerinin izolasyonunda oldukça yeni bir
yöntem olan ve kolonilerde oluşan renge göre çabuk teşhisi sağlayan, propylene
glycol'lü yeni bir besi yerinin kullanılması ve güvenilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır.
Çalışmada izole edilen Salmoneıla suşları MacConkey agarda mat, beyazımsı
koloniler oluştururken ,Brilliant Green agarda parlak, pembe renkte koloniler meydana getirmiştir. Test edilen yeni besi yerinde (Rambach) ise propylene glycol ve13-
galaktosidaz yönünden negatif olan Salmoneıla'lar (Salmoneıla gallinarum ve S. typhi) ve Proteus mirabilis renksiz koloniler, propylene glycol yönünden pozitif olan
Salmoneıla'lar (diğer Salmoneıla türleri) kırmızı,13-galaktosidaz yönünden pozitif
olan Escherichia coli yeşil ve hem propylene glycol ve hem de 13-galaktosidaz
yönünden pozitif olan Citrobacter freundü ise mor renkte koloniler oluşturmuştur.
Sincan Tavuk Mezbaha'sından sağlanan 550 tavuk bağırsağına ait dışkılar
Tetrathionat buyyonda ön zenginleştirmeye tabi tutulduktan sonra Rambach (propylene glycol'lü besi yeri), MacConkey ve Brilliant Green agarlara ekilmişlerdir.
Bu besi yerlerindeki Salmoneıla izolasyon oranları sırasıyla; 79 (%14.4), 77
(%14.0) ve 42 (%7.6) olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre kanatlı hayvanların
Salmoneıla infeksiyonlarının rutin laboratuvar teşhisinde Rambach besi yerinin
kullanılmasının, teşhiste çabukluk ve kolaylık sağlayacağı kanısına varılmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995Cilt: 42 Sayı: 01 |