Tavuk kesimhanelerindeki hijyenik koşulların uygunluğu, sağlıklı tavuk eti üretimindeki en önemlifaktörlerden biridir.
Bu çalışmada, tavuk etinin sekunder ve çapraz kontaminasyonunda büyük
roloynayan kesimhanelerin haşlama tankı giriş ve çıkışı, tüy yolma, soğutma
tankı giriş ve çıkışı ile paketleme bölümlerini içeren kritik kontrol noktalarında,
en önemli halk sağlığı problemlerinden biri olan salmonella kontaminasyon
derecesi ile izole edilen salmonellaların seratip dağılımı incelenmiştir.
Bu çerçevede; incelemeye alınan 3farklı tavuk kesimhanesinde de değişik
salmonella serotipleri ile en yüksek kontaminasyonun, tüy yolma ve soğutma
tankı girişinde olduğu, toplam 89 salmonella izolatının serotip dağılımının ise
sırasıyla S. java (%33.3), S. enteritidis (%25.5), S. infantis (%14.4), S. agona
(%12.1), S. typhimurium (%7.7), S. bredeney (%3.3) ve S. montevideo (%2.2)
olduğu saptanmıştır.
Sonuç olarak, incelenen tavuk mezbahalarının değişik salmonella serotipleri ile önemli düzeyde kontamine olduğu ve bu durumun halk sağlığı yönünden
risk oluşturduğu görüşüne varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996Cilt: 43 Sayı: 01 |