Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 1996, Cilt: 43 Sayı: 01, - , 01.01.1996
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000727

Öz

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

TAVUK KESİMHANELERİNDE SALMONELLA KONTAMİNASYONU VE SEROTİP DAĞILIMI

Yıl 1996, Cilt: 43 Sayı: 01, - , 01.01.1996
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000727

Öz

Tavuk kesimhanelerindeki hijyenik koşulların uygunluğu, sağlıklı tavuk eti üretimindeki en önemlifaktörlerden biridir.
Bu çalışmada, tavuk etinin sekunder ve çapraz kontaminasyonunda büyük
roloynayan kesimhanelerin haşlama tankı giriş ve çıkışı, tüy yolma, soğutma
tankı giriş ve çıkışı ile paketleme bölümlerini içeren kritik kontrol noktalarında,
en önemli halk sağlığı problemlerinden biri olan salmonella kontaminasyon
derecesi ile izole edilen salmonellaların seratip dağılımı incelenmiştir.
Bu çerçevede; incelemeye alınan 3farklı tavuk kesimhanesinde de değişik
salmonella serotipleri ile en yüksek kontaminasyonun, tüy yolma ve soğutma
tankı girişinde olduğu, toplam 89 salmonella izolatının serotip dağılımının ise
sırasıyla S. java (%33.3), S. enteritidis (%25.5), S. infantis (%14.4), S. agona
(%12.1), S. typhimurium (%7.7), S. bredeney (%3.3) ve S. montevideo (%2.2)
olduğu saptanmıştır.
Sonuç olarak, incelenen tavuk mezbahalarının değişik salmonella serotipleri ile önemli düzeyde kontamine olduğu ve bu durumun halk sağlığı yönünden
risk oluşturduğu görüşüne varılmıştır.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Belgin Sarımehmetoğlu

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996Cilt: 43 Sayı: 01

Kaynak Göster

APA Sarımehmetoğlu, B. (1996). TAVUK KESİMHANELERİNDE SALMONELLA KONTAMİNASYONU VE SEROTİP DAĞILIMI. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 43(01). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000727
AMA Sarımehmetoğlu B. TAVUK KESİMHANELERİNDE SALMONELLA KONTAMİNASYONU VE SEROTİP DAĞILIMI. Ankara Univ Vet Fak Derg. Ocak 1996;43(01). doi:10.1501/Vetfak_0000000727
Chicago Sarımehmetoğlu, Belgin. “TAVUK KESİMHANELERİNDE SALMONELLA KONTAMİNASYONU VE SEROTİP DAĞILIMI”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 43, sy. 01 (Ocak 1996). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000727.
EndNote Sarımehmetoğlu B (01 Ocak 1996) TAVUK KESİMHANELERİNDE SALMONELLA KONTAMİNASYONU VE SEROTİP DAĞILIMI. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 43 01
IEEE B. Sarımehmetoğlu, “TAVUK KESİMHANELERİNDE SALMONELLA KONTAMİNASYONU VE SEROTİP DAĞILIMI”, Ankara Univ Vet Fak Derg, c. 43, sy. 01, 1996, doi: 10.1501/Vetfak_0000000727.
ISNAD Sarımehmetoğlu, Belgin. “TAVUK KESİMHANELERİNDE SALMONELLA KONTAMİNASYONU VE SEROTİP DAĞILIMI”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 43/01 (Ocak 1996). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000727.
JAMA Sarımehmetoğlu B. TAVUK KESİMHANELERİNDE SALMONELLA KONTAMİNASYONU VE SEROTİP DAĞILIMI. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1996;43. doi:10.1501/Vetfak_0000000727.
MLA Sarımehmetoğlu, Belgin. “TAVUK KESİMHANELERİNDE SALMONELLA KONTAMİNASYONU VE SEROTİP DAĞILIMI”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 43, sy. 01, 1996, doi:10.1501/Vetfak_0000000727.
Vancouver Sarımehmetoğlu B. TAVUK KESİMHANELERİNDE SALMONELLA KONTAMİNASYONU VE SEROTİP DAĞILIMI. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1996;43(01).