Organizmada oluşan serbest radikallerin, antioksidatif savunma
sistemleri tarafindan hızla etkisiz hale getirilmeleri gereklidir. Serbest
radikallerin zararlı etkilerinin önlenmesinde a/fa-tokoferol, beta-karoten,
askorbik asit gibi moleküler ve glutasyon peroksidaz, süperoksid dismutaz,
katalaz, fo!ıjolipaz A gibi enzimatik antioksidanlar önemli roloynar.
Bu çalışmada kuluçkalamadan önce gama radyasyon uygulanmayan ve
0.5, 1, 1.5 ile 2 Gy dozda gama radyasyon uygulanan embriyolu yumurtalardan
çıkan broylerlerde, antioksidatif metabolizmadaki değişikliklerin gösterilmesi
amaçlanmıştır.
Broilerler 43. gün kesime gönderilmiş ve kesim sırasında alınan kan
serumlarında moleküler (Beta-karoten ile askorhik asit) ve enzimatik
(glutasyon peroksidaz) antioksidanların düzeyleri ölçülmüştür.
Sonuç olarak 2 Gy dozda gama radyasyon uygulanan grupta Betakaroten düzeyinde artış (p<0.05), 1.5 ve 2 Gy dozda gama radyasyon
uygulanan gruplarda askorbik asit düzeylerinde artış (p<0.01) ve glutasyon
peroksidaz aktivitesinde azalma (p
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996Cilt: 43 Sayı: 03 |