Bu araştırmada, mikrobiyel degradasyona hırakzlan, 7ayrz tarımsal
art/ğın hayvan yemi olarak değerinin artırılmasına çalışılmıştır. Bu amaçla test
organizması olarak. Basidiomycetes sınıfına ait Pleurotus sajor caju ve
Phanerochaete cyrso.\porium MfA46 kullanılmıştır.
fermantasyonun 60. günü itiharıyla, hütün tarımsal artıkların kuru madde, ham selüloz, nötral deterjan fiher ve lignin içeriklerinde azalmalar, ham
protein ve sindirilebilirlik değerlerinde artışlar meydana geldiği saptanmıştır.
Bu değişimler kullanılan test organizması ve tarımsal artık türüne göre farklilık
göstermektedir.
Uygu.lama şekilleri, kullanılan test kültürleri ve inkubasyon sürelerine gijre değişen durumlar göstermek üzere tarımsal artıkların. KM kaybında (%
53). HS içeriğinde (% 37.92), NDF içeriğinde (% 28. 20) 'ye varan azalmalar,
lignin degrada.lyonunda (% 58), KM sindirilebilirlik değerinde (% 66.52) ve
HP değerinde (% 123.50) 'ye varan artışlar, saptanan en önemli bulgulardır.
Sonuç olarak tarımsal artıklarm beyaz çürükçül mantarlar ile
inkubasyunları sonucunda yem değerlerinde önemli artışlar sağlanabilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997Cilt: 44 Sayı: 01 |