Bu çalışmada kremalı pastalarda Listeria 'ltmn varLıifl ve kııntwninasyon düzeyinin belirlenmesi amaçLwımıştır. Bu çerçevede Ankara 'daki de-
/{işik pastanelerden alman 30'u sade, 30'u meyveli ve 30'u çikıılataLı olmak iizere
toplam 90 krem{dı pasta ijrne/{i materyaL olarak kullal1llnu,çtır. Listeria 'larll1 iz.oLasyon ve identifikasyonunda FDA (Food and Drut{ Administration) tarafindan
ijnerilen yöntem kullantlırken, Listeria 'lann kontaminasyon düzeyleri En Muhtemel Sayı (EMS) tekniğiyle saptanmıştır.
Bu çalışmada, Listeria spp. ve L. monocytot{enes iirneklerin sırasıyla % 3.3 ve
% 2.2 'sinden izole ve identi/iye edilmiştir. ÇikoLatall kremaLı pasta iimeklerinde
Listeria saptanamazken, Listeria sp[J. ve L. monocytot{enes sade kremalı pasW
ihneklerinin % 6.6 ve % 3.3 'ünden, meyveli kremalı pasta örneklerinin %
3.3 'ünden saptanmıştır. Pozit~1'örneklerde Listeria spp. sayısı 1.5-24 MPN/t{ olarak bulunmuştur.
Sonuç olarak, gıda kaynaklı Listeria inl'eksiyonlanndan tüketicinin korunması
için, yapımda uyt{un hijyeııik önlemlerin almması bnerilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2000 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2000Cilt: 47 Sayı: 01 |