Araştırma Makalesi
PDF EndNote BibTex RIS Kaynak Göster

Yıl 2000, Cilt: 47 Sayı: 02, 0 - 0, 01.01.2000
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000506

Öz

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ

Yıl 2000, Cilt: 47 Sayı: 02, 0 - 0, 01.01.2000
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000506

Öz

Bu ara,çtırma yumurta tavuğu rasyonlarına 50 ve 100 ppm düzeylerinde
kattlan niasinin canlı ağu"lık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yumurta kalitesi ve bazı kan metabolitLerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Araştırmada toplam 45 adet 25 haftalık yumurta tipi ticari melez tavuk(ATEK) kullanılmıştır. Ara,çtırma her biri 15 adet tavuktan meydana gelen 1 kontrol 2
deneme olmak üzere toplam 3 grup halinde yürütülmüştür. Araştırma 4 ay sürdürülmüştür.
Niasinin 100 ppm düzeyinde yumurta tavuğu rasyonlarına katılması canlı
ağırlığı, yumurta verimini, yemden yararlanmayı olumlu yönde etkilemiştir. Yumurta ağırlığı verilerinde gruplar arasında istatistik yönden birfark (P>0.05) gijrülmemi,çtir.
Deneme başı, ortası ve sonunda toplam üç kez alınan kan ile kan serumunda
fos/or, toplam lipid, toplam protein, kolesterol tayinleri yapılmıştır. Fos/or, total
lipid değerleri arasında istatistik bakımdan bir farklılık Rörülmemiştir. Kan serumu total protein düzeyi denemenin son dönemlerinde 50 ve 100 ppm niasin bulunan grupta kontrol Rrubuna göre yüksek (P<0.05) bulunmuştur. Kan serumu
total kolesterol düzeyi 50 ve /00 ppm niasin bulunan grupta kontrol grubuna göre
düşük bulunmuştur. Fakat Rruplar arasmda istatistik bakımmdan bir fark
(P>0.05) bulunamamıştır.
Gruplardan 4 hl!ftada bir /O'ar adet alman yumurtalarta yumurta ağırlığı,
ÖZRülağırlığı, şekil indeksi, kmlma mukavemeti, ak indeksi, sarı indeksi, hauRh
birimi, sarı renRi, kabuk kalınlığı, kabuk aj{ırlığı incelenmi,çtir. Rasyonlam 50 ve
100 ppm niasin katılması yumurta şekil indeksi, ak indeksi, haugh birimi. sarı renRini etkilememiştir. Yumurta kabuk kalınlığı ve kabuk ağırlığı araştırma sonunda,
100 ppm niasin bulunan gruplarda kontrol grubuna göre düşük (P<0.05) bulunmuştur.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Seher KÜÇÜKERSAN
ANKARA ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2000
Yayınlandığı Sayı Yıl 2000Cilt: 47 Sayı: 02

Kaynak Göster

Bibtex @araştırma makalesi { auvfd865223, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2000}, volume = {47}, number = {02}, pages = {0 - 0}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000000506}, title = {YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ}, key = {cite}, author = {Küçükersan, Seher} }
APA Küçükersan, S. (2000). YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 47 (02) , 0-0 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000000506
MLA Küçükersan, S. "YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 47 (2000 ): 0-0 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/59973/865223>
Chicago Küçükersan, S. "YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 47 (2000 ): 0-0
RIS TY - JOUR T1 - YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ AU - SeherKüçükersan Y1 - 2000 PY - 2000 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000506 DO - 10.1501/Vetfak_0000000506 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 0 EP - 0 VL - 47 IS - 02 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000506 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000506 Y2 - 2023 ER -
EndNote %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ %A Seher Küçükersan %T YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ %D 2000 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 47 %N 02 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000000506 %U 10.1501/Vetfak_0000000506
ISNAD Küçükersan, Seher . "YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 47 / 02 (Ocak 2000): 0-0 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000506
AMA Küçükersan S. YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2000; 47(02): 0-0.
Vancouver Küçükersan S. YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2000; 47(02): 0-0.
IEEE S. Küçükersan , "YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ İLE BAZI KAN PARAMETLERİNE ETKİSİ", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 47, sayı. 02, ss. 0-0, Oca. 2000, doi:10.1501/Vetfak_0000000506