Araşl1rma, soya küspesinin formaldehit ve kan ilc muamele edilmesinin kuru madde (KM). org,ınik Ill,ıdde (0\>1) vc
ham proteiııın (HP) nımende parçalanma özellikleri ve etkın yıkılahilirliği üzerine etkisini helirlemek amacıyla y,ıpılmıştlr. Soya
kiispe.,ine formaldchiı O.S g/ıoO g HP, kan ise 0.5, 0.75, 1.5 ve 2.0 J1kg ~M dü/eyinde katılmıştır. Araştırınada rumen fistiillü 3 baş
ergin Merinos koçu kullanılmıştır. Numuneler 2. 4. 8. 16. 24 ve 4S saat süreyle rıımende inkübasyona tabi tutulmııştıır. Soya kiispesi
numunelerinin nımende KM. 0'v1 ve III' parçalanma özellikleri ile etkin yıkılahilirlikleri helirlenmiştir. Soya kıispe,ı protcininın
maksimum potansiyel yıkılma değeri. formaldchil ilc muameleden etkilenmezken, kan ile muameleden °k2. i8 - i(l.3 i dii7cyleri nde
aıaimıştır. Soya küspesinin O.S g i 100 g HP düzeyinde forınaldehit ve 0.5. 1.5 ve 2.0 IIkg KM düzeylerınde kan ile muamele
cdılme,i KM. OM ve HP'nin rıımende yıkılma hızını arttırmıştır. Soya küspesi ham proteinin nımende etkin yıkılm" değcri k =
O.OS/saat'de ';';;50.5 ıken formaldehit uygulamasında %32.9'a düşmiiş. kan uygulamalannda ise 0/,05-4.7- 57.9 diı/cylenne çıkmıştır
Sonıı~' olarak. soya kOspesinin formaldehit ilc ımıamelesinin nıminantlar için etkıli olahileceği. kan ilc Illuamele edıiınesinın ı,e
rumen fcrmentasyonıından konıma sağlayamadığı saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001Cilt: 48 Sayı: 02 |