Yazım Kuralları

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (İZÜFBED)

Istanbul Sabahattin Zaim University Journal of Institute of Science and Technology (IZUJIST)

 

Genel Hususlar

Önemli: Makalenin değerlendirme sürecinde hakemler ile yazarlara ve çalıştıkları kurumlara ait bilgiler paylaşılmamaktadır. Bu nedenle dergiye gönderilecek makalede yazar bilgileri ve kurum bilgilerinin bulunmamasına dikkat edilmelidir. Bu bilgiler, makalenin yayınlanmaya kabul edilmesi sonrasında yayına hazırlık aşamasında eklenecektir.

·         Makaledeki bilgilerin doğruluğunun sorumluluğu yazar(lar)a aittir. 

·         Yazarlardan, makaleyi değerlendirmek üzere en az 2 hakemin ismi ve iletişim bilgilerini (çalıştıkları kurum ve  e-posta) ayrı bir sayfada bildirmeleri istenmektedir.

·         Bununla birlikte Editörler, önerilen hakemleri- dışında da hakem seçme hakkını korur. 

·        Yayının İZÜFBED’de yayımlanması ile yazarlar, makalenin " İZÜFBED" dergisinin web sayfasında yayınlamasına ilaveten makalenin tamamı ya da bir kısmının yasal olarak çoğaltılması, yeniden basılması ve dağıtılması hakkını İZÜ FBE'ne devrederek, kendi haklarından feragat etmiş olurlar.

·         Editörler, dergi standardına uyum açısından her aşamada redaksiyonel düzeltme yapmak hakkına sahiptirler. 

Yayında yer verilen çalışmalar için etik kurul onay belgesi gerekmesi halinde etik kurul onay belgesinin sorumlu yazar tarafından sisteme yüklenmesi sorumlu yazarın sorumluluğundadır.

Makalenin Hazırlanması

·         Dergiye gönderilecek makale, Microsoft Word yazım programında, Times New Roman yazı karakterinde 12 punto, 2 satır aralığında, iki yana yaslanmış olarak yazılmalıdır.

·         Kenar boşlukları, her bir kenardan 2 cm olmalıdır.

·         Tüm yazarların çalıştığı kurumlar ve iletişim bilgileri makale gönderim sistemine eksiksiz girilmelidir.

·         Yazışmalardan sorumlu yazara ait gerekli detaylar belirtilmelidir.

·         Satırbaşlarında tab ile boşluk bırakılmamalıdır.

·         Araştırma ve derleme makaleleri, çizelge ve şekiller dâhil, referanslar hariç, toplam 22 sayfayı; kısa bildiri şeklindeki makaleler 8 sayfayı geçmemelidir.

·        Tüm sayfalar (sayfanın altında ortalı olacak şekilde) numaralandırılmalı, ancak metin içinde belirli bir sayfa numarasına atıf yapılmamalıdır.

·        Satırlar sürekli olacak şekilde numaralandırılmalıdır.

·       Makale başlığı ilk harf büyük olmak üzere metne uygun, açık ifadeli, ortalanmış ve koyu yazılmalıdır.

·       Başlıklar uygun biçimde numaralandırılmalıdır (örnek: 1., 1.1, 1.2, 1.2.1)

·       Dergiye gönderilecek makale içeriği ve sıralaması:

Ø Başlık

Ø Özet (en fazla 250 kelime), Anahtar kelimeler (2-7 arası),

Ø Abstract, keywords,

Ø 1. Giriş,

Ø 2. Materyal ve Metot,

Ø 3. Bulgular ve Tartışma

Ø4. Sonuç

Ø Teşekkür,

Ø Kaynaklar,

Ø Çizelgeler,

Ø Şekiller

·       Kısaltmalara ait uzun açıklaması ilk geçtiği yerde parantez içinde belirtilmelidir.

·       Denklemlere sıra numarası verilmelidir.

·       Tüm bilimsel verilerde SI sistemi (Systeme International d'Unites) kullanılmalıdır. Birimlerin ifadesinde, örneğin mg/mL değil, mg.mL-1 kullanılmalı, ppm ve ppb yerine sırası ile mg.kg-1 ve μg.kg-1 kullanılması tercih edilmelidir.

·       Desimaller, virgül ile değil nokta ile gösterilmeli (örneğin 9,86 değil; 9.86 olmalıdır), büyük sayılarda bin ayırımlarından kaçınılmalıdır (örneğin 10.000 ya da 10 000 yerine 10000 ya da 10 bin).

·       Üslü sayılar örneğin 3.5x105 örneğinde olduğu gibi çarpıyı temsil eden x işaretinin öncesi ve sonrasında boşluk bırakılmadan gösterilmelidir.

·       Çizelgeler metin içinde bulunması gereken yer açıkça belirtilmeli, ancak çizelgeler metnin sonunda verilmelidir.

·       Çizelge isimleri çizelgenin üstüne, dip notlar ve kısaltmaların açıklamaları ise çizelge altına yazılmalıdır.

·       Şekillerin metin içinde bulunması gereken yer açıkça belirtilmeli, ancak şekiller metnin sonunda verilmelidir.

·       Şekil isimleri, şeklin altına yazılmalıdır.

·       Makalede yer alan çizelgenin ve şekillerin bir kısmı ya da tamamı daha önce başka bir yerde basılmış ise, telif sahibinden çizelgenin yeniden basılması için gereken iznin alınması ve İZÜFBED’e iletilmesi tümüyle yazar(lar)ın sorumluluğundadır.

Kaynak gösterimi ve stili 

·       Makale metninde kaynaklar American Psychology Association (APA 6.0) stiline göre verilecektir.

Örnekler:

Yüce,  S., Tahtacı, S., Başyiğit Kılıç G. (2017). Halofilik laktik asit bakterilerinin ürettiği hidrolitik enzimler. GIDA 42(3): 242-251, doi: 10.15237/gida.GD16088.

Heperkan, D. (çeviri ed.). 2016. Temel gıda mikrobiyolojisi. Fundamental food microbiology. 5. baskıdan çeviri, Nobel Akademik Yayıncılık Ltd. Şti., Ankara, Türkiye, 610 s. ISBN: 978-605-320543-2.

Kırca, A. (2001). Kan portakalı antosiyaninlerinin termal degradasyonu. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, Türkiye, 50 s.

Kösem, A., Sakallı, Ş., Kaya, F., Kuzuimamlar Ş. (2016). İş sağlığı ve iş güvenliğinin gıda sanayisindeki yeri ve uygulamaları. Türkiye 12. Gıda Kongresi, 05-07 Ekim 2016, Edirne, Türkiye, 573 s.

20503

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.