Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gaziantep ili Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Davranışları

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 1, 14 - 18, 26.07.2019
https://doi.org/10.34233/jpr.529517

Öz

Bu araştırmanın amacı
Gaziantep ili Merkez ilçede yaşayan tüketicilerin tavuk eti tüketim durumları
ve tüketimlerinde etkili olan faktörleri belirlemektir. Araştırmanın ana
materyalini Gaziantep ili Merkez ilçelerinde yaşayan oransal örnekleme
yöntemine göre belirlenmiş 270 tüketici ile yüz yüze yapılan anketlerden elde
edilen veriler oluşturmaktadır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler,
f testi ve ki-kare analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre
tüketicilerin %93,36’sının tavuk eti tükettiği, kişi başına yıllık ortalama
18,04 kg tavuk eti tüketildiği ve aylık gıda harcamasının %9,66’sının tavuk eti
tüketimine ayrıldığı tespit edilmiştir. Tüketicilerin %84,19’unun
market-süpermarketlerden tavuk eti alışverişi yaptığı, %56,32’sinin yalnızca
markalı ürünleri tercih ettiği ve tavuk etini satın alırken en çok sırasıyla
son kullanma tarihi, sağlıklı olması ve kalitesine önem verdikleri
belirlenmiştir. 

Kaynakça

  • Anonim, 2017. Kanatlı Et Sektörü, https://ticaret.gov.tr/data/5b8700a513b8761450e18d81/ Kanatli_Eti.pdf (Erişim tarihi: 06/02/2019)
  • Anonim, 2018 Tavuk ürünleri piyasası https://arastirma.tarimorman.gov.tr (Erişim Tarihi: 06/02/2019)
  • Armağan, G., Özdoğan, M., 2005. Ekolojik Yumurta ve Tavuk Etinin Tüketim Eğilimleri ve Tüketici Özelliklerinin Belirlenmesi. Hayvansal Üretim 46(2): 14-21
  • Bircan, H., Eleroğlu, H., Arslan, R. 2017. Sivas Kent Merkezinde Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimi ve Tüketime Etki Eden Faktörler, Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(12): 1609-1614
  • Cevger , Y., Aral, Y., Demir, P., Sarıözkan, S., 2008. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İntern Öğrencilerinde Hayvansal Ürünlerin Tüketim Durumu Ve Tüketici Tercihleri, Ankara Üniversitesi Vet. Fak. Derg, 55: 189-194
  • Cevger Y, Yalçın, C, Aral, Y. 2005. Türkiye’de Hayvansal Üretimde Gıda Güvencesi ve Hayvancılık Politikaları. Gıda Güvenliği ve Güvenirliği Sempozyumu, Biyologlar Derneği, 20-22 Ekim, Ankara, 272- 284.
  • Durmuş, İ., Demirtaş, Ş.E., Can, M., Kalebaşı, S. 2007. Ankara İlinde Yumurta Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi , Tavukçuluk Araştırma Dergisi 7 (1): 42-45
  • Eleroğlu, H , Bircan, H., Arslan, R., 2018. Yozgat İl Merkezinde Yumurta ve Tavuk Eti Tüketimi Üzerine Etki Eden Faktörler, Tavukçuluk Araştırma Dergisi 15 (1): 29-33 Huyghebaert, G. 2003. Replacement of Antibiotics in Poultry, Eastern Nutrition Conference, 8-9 May 55-78p.
  • İkikat Tümer, E., Akbay, C., Koşum, T., Ünal, A., 2016. Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketimi Etkileyen Faktörler, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 19(4), 433-437.
  • İnci, H., Karakaya, E., Şengül, T., Söğüt, B.. 2014. Bingöl İlinde Kanatlı Eti Tüketiminin Yapısı. Bingöl Üniversitesi. Ziraat Fakültesi, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(1): 17– 24.
  • Kızılaslan, H., Nalinci, S., 2013. Amasya İli Merkez İlçedeki Hanehalkının Kanatlı Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörler, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6: 1-18
  • Mızrak C. 2011.Türkiye’de Yumurta ve Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Araştırma Projesi, Ankara. http://www.tae.gov.tr/www/tr/projeler/pdf/1.pdf
  • Newbold P 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey, 867pp.
  • Revington, B. 2002. Feeding Poultry in The Postantibiotic Era. Multi-State Poultry Meeting. Multi-State Feeding and Nutrition Publications, 14-16 May.
  • Ribarski, S., G. Ghasoub, M. Tchonka, B. Svetla, K. Marin, C. Hristo. 1995. Influence of A Probiotic and An Acidifier on Meat Quality and Chemical Composition in Broiler Chickens. Proceedings of The ;.XII European Symposium on the Quality of Poultry Meat. I. Poultry Meat Quality. 25-29 September Spain, p:103-108,
  • Sundrum, A. 2001. Organic livestock farming. A critical review. Livestock Production Science. 67: 207-215.
  • Terin, M., Bilgiç, A., Güler, İ.O. 2017. Türkiye’de Hanelerin Tavuk Eti Tüketim Harcamalarına Etki Eden Faktörlerin İkili Bağımlı Heckman Örneklem Seçicilik Modeli ile Analizi, 4. Uluslar Arası Beyaz Et Kongresi, 26-30 Nisan, Antalya, 198-206.
  • TÜİK, 2017. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1059 (ErişimTtarihi 15/01/2018)

Chicken Meat Consumption Behaviours of Consumers Living in Central District of Gaziantep.

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 1, 14 - 18, 26.07.2019
https://doi.org/10.34233/jpr.529517

Öz

The aim of this study is to determine the
condition of chicken meat consumption and the factors affecting consumption of
chicken in central district of Gaziantep. The main material of the study is
constituted the data obtained from the face-to-face survey conducted with 270
consumers determined by the method of proportional sampling of the central
district of Gaziantep province. Descriptive statistics, F test and chi-square
analysis were used to analyse the data. According to the research findings, it
was determined that the percentage of the consumers consuming chicken meat is
93.36% and 18.04 kg of chicken meat were consumed per person per year. In
addition, the share of chicken meat expenditure in the monthly food expenditure
is 9.66%. It is found that 84.19% of the consumers buy chicken meat from
supermarkets and 56.32% of the consumers prefer buying branded products.
Moreover, it is determined that consumers give importance to expiry date,
healthy and quality respectively when buying chicken meat.

Kaynakça

  • Anonim, 2017. Kanatlı Et Sektörü, https://ticaret.gov.tr/data/5b8700a513b8761450e18d81/ Kanatli_Eti.pdf (Erişim tarihi: 06/02/2019)
  • Anonim, 2018 Tavuk ürünleri piyasası https://arastirma.tarimorman.gov.tr (Erişim Tarihi: 06/02/2019)
  • Armağan, G., Özdoğan, M., 2005. Ekolojik Yumurta ve Tavuk Etinin Tüketim Eğilimleri ve Tüketici Özelliklerinin Belirlenmesi. Hayvansal Üretim 46(2): 14-21
  • Bircan, H., Eleroğlu, H., Arslan, R. 2017. Sivas Kent Merkezinde Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimi ve Tüketime Etki Eden Faktörler, Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(12): 1609-1614
  • Cevger , Y., Aral, Y., Demir, P., Sarıözkan, S., 2008. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İntern Öğrencilerinde Hayvansal Ürünlerin Tüketim Durumu Ve Tüketici Tercihleri, Ankara Üniversitesi Vet. Fak. Derg, 55: 189-194
  • Cevger Y, Yalçın, C, Aral, Y. 2005. Türkiye’de Hayvansal Üretimde Gıda Güvencesi ve Hayvancılık Politikaları. Gıda Güvenliği ve Güvenirliği Sempozyumu, Biyologlar Derneği, 20-22 Ekim, Ankara, 272- 284.
  • Durmuş, İ., Demirtaş, Ş.E., Can, M., Kalebaşı, S. 2007. Ankara İlinde Yumurta Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi , Tavukçuluk Araştırma Dergisi 7 (1): 42-45
  • Eleroğlu, H , Bircan, H., Arslan, R., 2018. Yozgat İl Merkezinde Yumurta ve Tavuk Eti Tüketimi Üzerine Etki Eden Faktörler, Tavukçuluk Araştırma Dergisi 15 (1): 29-33 Huyghebaert, G. 2003. Replacement of Antibiotics in Poultry, Eastern Nutrition Conference, 8-9 May 55-78p.
  • İkikat Tümer, E., Akbay, C., Koşum, T., Ünal, A., 2016. Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketimi Etkileyen Faktörler, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 19(4), 433-437.
  • İnci, H., Karakaya, E., Şengül, T., Söğüt, B.. 2014. Bingöl İlinde Kanatlı Eti Tüketiminin Yapısı. Bingöl Üniversitesi. Ziraat Fakültesi, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(1): 17– 24.
  • Kızılaslan, H., Nalinci, S., 2013. Amasya İli Merkez İlçedeki Hanehalkının Kanatlı Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörler, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6: 1-18
  • Mızrak C. 2011.Türkiye’de Yumurta ve Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Araştırma Projesi, Ankara. http://www.tae.gov.tr/www/tr/projeler/pdf/1.pdf
  • Newbold P 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey, 867pp.
  • Revington, B. 2002. Feeding Poultry in The Postantibiotic Era. Multi-State Poultry Meeting. Multi-State Feeding and Nutrition Publications, 14-16 May.
  • Ribarski, S., G. Ghasoub, M. Tchonka, B. Svetla, K. Marin, C. Hristo. 1995. Influence of A Probiotic and An Acidifier on Meat Quality and Chemical Composition in Broiler Chickens. Proceedings of The ;.XII European Symposium on the Quality of Poultry Meat. I. Poultry Meat Quality. 25-29 September Spain, p:103-108,
  • Sundrum, A. 2001. Organic livestock farming. A critical review. Livestock Production Science. 67: 207-215.
  • Terin, M., Bilgiç, A., Güler, İ.O. 2017. Türkiye’de Hanelerin Tavuk Eti Tüketim Harcamalarına Etki Eden Faktörlerin İkili Bağımlı Heckman Örneklem Seçicilik Modeli ile Analizi, 4. Uluslar Arası Beyaz Et Kongresi, 26-30 Nisan, Antalya, 198-206.
  • TÜİK, 2017. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1059 (ErişimTtarihi 15/01/2018)
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yeşim Aytop 0000-0002-8464-2427

Yayımlanma Tarihi 26 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aytop, Y. (2019). Gaziantep ili Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Davranışları. Journal of Poultry Research, 16(1), 14-18. https://doi.org/10.34233/jpr.529517
AMA Aytop Y. Gaziantep ili Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Davranışları. JPS. Temmuz 2019;16(1):14-18. doi:10.34233/jpr.529517
Chicago Aytop, Yeşim. “Gaziantep Ili Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Davranışları”. Journal of Poultry Research 16, sy. 1 (Temmuz 2019): 14-18. https://doi.org/10.34233/jpr.529517.
EndNote Aytop Y (01 Temmuz 2019) Gaziantep ili Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Davranışları. Journal of Poultry Research 16 1 14–18.
IEEE Y. Aytop, “Gaziantep ili Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Davranışları”, JPS, c. 16, sy. 1, ss. 14–18, 2019, doi: 10.34233/jpr.529517.
ISNAD Aytop, Yeşim. “Gaziantep Ili Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Davranışları”. Journal of Poultry Research 16/1 (Temmuz 2019), 14-18. https://doi.org/10.34233/jpr.529517.
JAMA Aytop Y. Gaziantep ili Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Davranışları. JPS. 2019;16:14–18.
MLA Aytop, Yeşim. “Gaziantep Ili Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Davranışları”. Journal of Poultry Research, c. 16, sy. 1, 2019, ss. 14-18, doi:10.34233/jpr.529517.
Vancouver Aytop Y. Gaziantep ili Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Davranışları. JPS. 2019;16(1):14-8.

Creative Commons License
Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.


Basılı ISSN:1302-3209 - Çevrimiçi ISSN:2147-9003

Tavukçuluk Araştırma Dergisi, aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır

14964166171665216684166851668616687


166881668916692


1669016691