Research Article
BibTex RIS Cite
Year 1971, , 0 - 0, 01.01.1971
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000452

Abstract

References

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*

Year 1971, , 0 - 0, 01.01.1971
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000452

Abstract

Bu araştırma, yüksek düzeyde üre ile şeker endüstrisi artıklarından melasla kurutulmuş pancar posasının jersey ırkı ineklerde yem tüketimi, laktasyon performansı, rumen
sıvısı ve kan uçucu yağ asitleri üzerine etkisini incelemek üzere yapılmıştır. Araştırmada 4
baş saf Jersey inek 4 x 4 Latin-kare tertibinde kullanılmıştır. Deneme her biri bir ayhk geçiş ve bir haftalık karşılaştırma dönemlerinden şekillenen dört peryotta sürdürülmüştür.
Rasyonun kaba yem bölümünü yonca ve konsantre bölümünü ise mısır, nışasta, kepek, kurutulmuş melash şeker pancarı posası, üre, kemik unu, mineral ve Vitamin A, D karışımları
teşkil etmekte idi.
Konsantre yemlere % 5,5; % 5,0 ve % 4,5 oranlarında katılan ürenin hayvanlarda hiç
bir toksik etki yapmadığı ve yem tüketimini düşürmediği müşahede edilmiştir. Kuru madde
sindirilme oranı, bütün rasyonlar için, normal rasyon sindirilme oranlarının üzerinde bulunmuş, nışasta yerine ikame edilen melash şeker pancarı posası ile % 3,32 den % 7,80 e Çıkan sellülozun sindirilme oranında rasyonlar arasında bir fark tesbit edilememiştir. Ancak,
sellülozun sindirilme oranı da üresiz normal rasyonlar için olandan yüksek bulunmuştur.
Rasyonlardan % 5,5 üre kapsıyan rasyonun protein sindirilme oranı diğerlerinkinden önemli derecede yüksek bulunmuştur. Konsantre rasyonların değişik düzeylerde üre ve nışastamelas kapsaması rasyon enerjisinin sindirilmesİne önemli bir etkisi olmamıştır.
Günlük süt verimi, rasyonda nışasta düzeyi azaldıkça ve deneme süresi ilerledikçe artmıya yüz tutmuştur. Rasyonların süt yağı üzerine önemli bir etkisi olmamış ancak birinci
peryottan itibaren süt yağı yüzdesi düşmeye başlamıştır. Böylece i ve 2. peryotlara ait % 6,
30 ve % 6,01 süt yağı ile 3 ve 4. peryotlara ait % 5,52 ve % 4,58 süt yağı arasında önemli bir
fark tesbit edilmiştir. Süt proteini, yağsız kuru maddesİ ve laktozu ile süt üretim oranında rasyonlara göre önemli bir değişiklik görülmemiştir.
Rumen sıvısı pH nu, rumen sıvısı ve kan uçucu yağ asitleri konsantrasyonu rasyonda
değişik düzeylerde kullanılan üre, nışasta ve melaslı şeker pancarı posası ile önemli derecede
etkilenmemiştir. Ancak deneme ilerledikçe ruminal uçucu yağ asitleri ve bilhassa propiyonik
asit konsantrasyonunu yükseltmiştir (P < 0,01).

References

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Research Article
Authors

H. S. Senel

Publication Date January 1, 1971
Published in Issue Year 1971

Cite

APA Senel, H. S. (1971). SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(02). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000452
AMA Senel HS. SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*. Ankara Univ Vet Fak Derg. January 1971;18(02). doi:10.1501/Vetfak_0000000452
Chicago Senel, H. S. “SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18, no. 02 (January 1971). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000452.
EndNote Senel HS (January 1, 1971) SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18 02
IEEE H. S. Senel, “SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*”, Ankara Univ Vet Fak Derg, vol. 18, no. 02, 1971, doi: 10.1501/Vetfak_0000000452.
ISNAD Senel, H. S. “SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18/02 (January 1971). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000452.
JAMA Senel HS. SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1971;18. doi:10.1501/Vetfak_0000000452.
MLA Senel, H. S. “SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 02, 1971, doi:10.1501/Vetfak_0000000452.
Vancouver Senel HS. SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1971;18(02).