Bu araştırmada i\1erinos kuzusu rasyonlarında, protein kaynağı
olarak, kullanılan pamuk tohumu küspesi, üre ve ammonium sulfatın yapa.~ı
özelliklerine etkisi incelenmiştir. Konsantre yemlere kontrol grubunda % 18
pamuk tohumu küspesi,. 1 inci deneme grubunda % 9 pamuk tohumu küspesi
ile % 1 üre,. 2 nci deneme grubunda % 2 üre,. :i üncü deneme grubunda % 9
pamuk tohumu kiispesi ile % 2.2 amonyum sulfat ve 4 üncü deneme grubunda
ise % 4.4 amonyum sulfat katılmıştır.
Araştırmada 45 baş yaklaşık 3 O:.ylıkkuzular kullanılmışttr. Hayvanlar
herbirinde 9 baş olmak üzere Sgruba ayrılarak 3 ay süreyle denemeye alınmıştır.
Yapağılarda ortalama liile uzunlukları gruplara göre sırasl)'la 3.43;
3.31; 3.35; 2.87 ve 2.74 cm olarak saptanmıştır. Rasyonlarında % 2.2 ve
4.4 düz~yinde amonyum sulfat bulunan gruplara ait liile uzunluğu diğer gruplarınkinden önemli derecede düşük bulunmuştur (P < 0.05).
Kuzularda ortalama yapağı inceli.~i gruplara göre sırasıyla 24.03; 24.96;
24.14; 23.34 ve 23.38 mikrometre olup farklılıklar istatistik bakımdan önemli
değildir.
Deneme gruplarında ortalama elastikiyet ve mukavemet değerleri sırasıyla
% 15.80 ve 7.52 g,. % 16.16 ve 7.48 g,. % 15.08 ve 7.09 g,. % 15.34 ve
7.12 g ile % 14'.24 ve 6.49 g olarak bulunmuştur. Dördüncü deneme grubuna
ait elastikiyet ve mukavemet değerleri kontrol ve 1. deneme gruplarına ait değerlerden önemli derecede düşüktür (P < 0.05).
Sonuç olarak, kuzu rasyonlarında özellikle yüksek düzeydeki (% 4.4)
amonyum sultatın, protein kayna,iIı olarak, tek başına kullanılamaraca.ğı kanısma VGnlmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1984 |
Published in Issue | Year 1984 |