In this study, it was aimed to determine the levels of mycotoxin contamination in poultry feeds in Konya, Afyonkarahisar, Aksaray and Nigde which constitutes 26.2% of the poultry production in Turkey. For this purpose a total of 73 readyto-consume poultry feed samples from poultry farms in four provinces were collected. A general screening in feeds was performed in terms of mycotoxin presence and contamination levels. Samples were analyzed for aflatoxin B1, ochratoxin A, zearalenone, T-2 toxin, HT-2 toxin, fumonisin and deoxynivalenol levels by LC-MS/MS multi-mycotoxin method. The levels of different mycotoxins in feeds obtained from poultry farms, the proportion of positive samples and the percentage of presence in the feeds were compared in terms of maximum residue limit (MRL). It was concluded that the feeds were found to be contaminated with low rates of mycotoxins, in terms of mycotoxin types and levels in the regions screened. However, the exceeded rates were found only 1% for aflatoxin B1 (≥ 5 ppb) in poultry feeds according to communique on undesirable substances in animal feed (RG 2014/11) while other mycotoxins were below the MRL
Bu çalışma ile Türkiye’nin kanatlı üretiminin %26.2’sini oluşturan Konya, Afyonkarahisar, Aksaray, Niğde illerindeki kanatlı yemlerini kontamine eden mikotoksin düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla dört ildeki kanatlı işletmelerindeki tüketime hazır kanatlı yemlerinden toplam 73 adet numune toplanmıştır. Yemlerin mikotoksin varlığı ve bulaşma seviyeleri yönünden genel bir taraması yapılmıştır. Numuneler sıvı kromotografisi/kütle kütle spektrofotometri (LC-MS/MS) cihazı ile çoklu mikotoksin metodu ile aflatoksin B1, okratoksin A, zearalenon, fumonisin, deoksinivalenol, T-2 toksin ve HT-2 toksin analiz edilmiştir. Kanatlı işletmelerinden elde edilen yemlerde farklı mikotoksin seviyeleri, pozitif örneklerin oranı ve yemlerdeki yüzde oranları, maksimum kalıntı limiti (MRL) açısından karşılaştırıldı. Taranan bölgedeki mikotoksin tip ve seviyeleri açısından, kanatlı yemlerinin mikotoksinlerle düşük düzeyde kontamine edildiği sonucuna varılmıştır. Ancak, yemlerde istenmeyen maddeler tebliği’ne göre (RG 2014/11) yasal limiti aşan %1 oranı ile sadece aflatoksin B1 (≥5ppb) hariç diğer mikotoksinlerin MRL’in altında olduğu belirlenmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA84JB64RU |
Journal Section | Research Article |
Authors |
|
Publication Date | June 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017Volume: 64 Issue: 2 |
Bibtex | @letter to editor { auvfd526122, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara University}, year = {2017}, volume = {64}, number = {2}, pages = {111 - 116}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002784}, title = {Investigation of mycotoxin residues in poultry feeds by LC MS/MS method}, key = {cite}, author = {Yalçın, Nihayet Fadime and Işık, Mehmet Kürşat and Avcı, Tülay and Oğuz, Halis and Yurduseven, Tuncay} } |
APA | Yalçın, N. F. , Işık, M. K. , Avcı, T. , Oğuz, H. & Yurduseven, T. (2017). Investigation of mycotoxin residues in poultry feeds by LC MS/MS method . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 64 (2) , 111-116 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002784 |
MLA | Yalçın, N. F. , Işık, M. K. , Avcı, T. , Oğuz, H. , Yurduseven, T. "Investigation of mycotoxin residues in poultry feeds by LC MS/MS method" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 111-116 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/en/pub/issue/43289/526122> |
Chicago | Yalçın, N. F. , Işık, M. K. , Avcı, T. , Oğuz, H. , Yurduseven, T. "Investigation of mycotoxin residues in poultry feeds by LC MS/MS method". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 111-116 |
RIS | TY - JOUR T1 - Investigation of mycotoxin residues in poultry feeds by LC MS/MS method AU - Nihayet FadimeYalçın, Mehmet KürşatIşık, TülayAvcı, HalisOğuz, TuncayYurduseven Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002784 DO - 10.1501/Vetfak_0000002784 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 111 EP - 116 VL - 64 IS - 2 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002784 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002784 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Investigation of mycotoxin residues in poultry feeds by LC MS/MS method %A Nihayet Fadime Yalçın , Mehmet Kürşat Işık , Tülay Avcı , Halis Oğuz , Tuncay Yurduseven %T Investigation of mycotoxin residues in poultry feeds by LC MS/MS method %D 2017 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 64 %N 2 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002784 %U 10.1501/Vetfak_0000002784 |
ISNAD | Yalçın, Nihayet Fadime , Işık, Mehmet Kürşat , Avcı, Tülay , Oğuz, Halis , Yurduseven, Tuncay . "Investigation of mycotoxin residues in poultry feeds by LC MS/MS method". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 / 2 (June 2017): 111-116 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002784 |
AMA | Yalçın N. F. , Işık M. K. , Avcı T. , Oğuz H. , Yurduseven T. Investigation of mycotoxin residues in poultry feeds by LC MS/MS method. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2017; 64(2): 111-116. |
Vancouver | Yalçın N. F. , Işık M. K. , Avcı T. , Oğuz H. , Yurduseven T. Investigation of mycotoxin residues in poultry feeds by LC MS/MS method. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2017; 64(2): 111-116. |
IEEE | N. F. Yalçın , M. K. Işık , T. Avcı , H. Oğuz and T. Yurduseven , "Investigation of mycotoxin residues in poultry feeds by LC MS/MS method", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 64, no. 2, pp. 111-116, Jun. 2017, doi:10.1501/Vetfak_0000002784 |