This study has been conducted to determine the effects of humate and plant extract mixture on egg production, feed intake, feed efficiency, egg yield and quality parameters and some blood parameters (cholesterol, trigliserid, total protein) in laying hens. In this trial; 24 weeks old, 200 layers (Hyline White-98) were divided into four treatment groups each of them also divided into 10 subgroups which contain five layers for each. The experiment carried out one control and 3 treatments (1.5 g/kg humate supplementation, 0.75 g/kg plant extract mixture supplementation and 1.5 g/kg humate plus 0.75 plant extract mixture combination supplemented). The experiment has been continued 16 weeks. At the end of trial, supplementation of feed additives had no significant effects about body weight, feed intake, egg weights, egg quality parameters and some blood parameters (cholesterol, triglyceride, total protein and antibody titers) whereas they had negative effects on egg production and feed efficiency compare with the control (p<0.05). As a conclusion, these effects of feed additives must be examined with different levels of addition doses or different age of laying hens with new trials
Bu araştırma, yumurta tavuğu rasyonlarına doğal yem katkı maddesi olarak katılan humat ve bitki ekstraktı karışımının; yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta iç ve dış kalite özellikleri ile kan serumunda kolesterol, trigliserid ve protein değerleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Denemede dört ana grup oluşturulmuş, her bir ana grupta kendi içersinde 10 alt gruba ayrılmıştır. Her bir alt grupta beş adet olmak üzere denemenin tamamında 200 adet, 24 haftalık yaşta yumurta tavuğu (Hyline White-98) kullanılmıştır. Deneme 1 kontrol ve 3 deneme grubu (1,5 g/kg humat, 0,75 g/kg bitki ekstraktı karışımı ve 1,5 g/kg humat ile 0,75 g/kg bitki ekstraktı karışımı birarada) şeklinde gerçekleştirilmiştir. Tamamı 16 hafta süren bu çalışmanın sonunda incelenen parametrelerden canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurta ağırlıkları, yumurta dış ve iç kalite değerleri, serum toplam protein, kolesterol ve trigliserid düzeyleri ile antikor düzeyleri açısından gruplar arasında dikkate değer herhangi bir farklılık belirlenmemiştir. Ancak rasyonlarına humat ilavesi yapılan gruplarda yumurta veriminin diğer gruplara göre önemli derecede düştüğü belirlenmiştir (p<0,05). Yine yemden yararlanma oranları açısından katkı maddesi yapılan grupların tamamında kontrol grubuna göre daha olumsuz sonuçlar saptanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak söz konusu bu katkıların farklı dozlarda ve farklı yaş grubundaki yumurta tavuklarındaki olası etkilerinin incelenmesinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA92JU89ZJ |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012Volume: 59 Issue: 2 |