This experiment was carried out to determine the effects of rosemary (Rosemarinus officinalis) essential oil and probiotic (Lactobacillus acidofilus, Lactobacillus casei, Enterococcus faecium, Bifidobacterium thermophilus) added to the broiler diets on performance characteristics, some blood parameters and immune system. A total of 272 male broiler chicks were used in this experiment. They were divided into one control group and three treatment group, totaly 4 group, each containing 68 male chicks. The diets of the first, second and third treatment groups were supplemented with 200 mg/kg essential oil, probiotic and combination of these two supplementation with same levels, respectively. There were not any supplementation to the diet of control group. The experimental period lasted 42 days. At the end of the experiment, dietary treatments which contained essential oil and essential oil with probiotic decreased feed intake and they had beter feed efficiency (p<0,01). Dietary probiotic supplemented group increased the body weight gain compared with only essential oil supplemented group (p<0,05) at 0-21 days. During the following weeks, no significant effects were observed for dietary probiotic supplementation on body weight gain. At the end of the experiment, body weight, body weight gain, carcass yield, percentages of some internal organs and abdominal fat, pH value of small intestine, total cholesterol, trigliceride of blood serum and humoral immun response were not effected by dietary supplements
Bu araştırma broyler yemlerine biberiye (Rosemarinus officinalis) esansiyel yağ ve probiyotik (Lactobacillus acidofilus, Lactobacillus casei, Enterococcus faecium, Bifidobacterium thermophilus) ilavesinin verim özellikleri, bazı kan parametreleri ve bağışıklık sistemi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak toplam 272 adet erkek broyler civciv kullanılmıştır. Deneme her biri 68 erkek broyler civcivden oluşan 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüştür. Birinci, ikinci ve üçüncü deneme grupları rasyonlarına sırasıyla esansiyel yağ (200 mg/kg), probiyotik (0-21. günlerde 1 g/kg; 22-42. günlerde 0,5 g/kg) ve aynı düzeylerdeki esansiyel yağ ve probiyotik birlikte ilave edilmiştir. Kontrol grubu rasyonuna herhangi bir ilave yapılmamıştır. Araştırma 42 gün sürdürülmüştür. Araştırmanın sonunda esansiyel yağ ile esansiyel yağ ve probiyotiği birlikte içeren deneme gruplarında yem tüketimi düşmüş ve bu gruplarda yemden yararlanma daha iyi şekillenmiştir (p<0,01). Rasyona probiyotik ilave edilen grup, 0-21. günde canlı ağırlık artışını, sadece esansiyel yağ ilavesi yapılan gruba kıyasla arttırmıştır (p<0,05). Araştırmanın sonunda rasyona ilave edilen bileşenlerin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, karkas randımanı, iç organ ağırlıkları ve abdominal yağ ağırlığı oranları, ince bağırsak pH’sı, kan serumunda toplam kolesterol ve trigliserit düzeyleri ve hümoral immun yanıt üzerine etkisi gözlenmemiştir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA45AS79DM |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011Volume: 58 Issue: 4 |