The aim of this study was to investigate the effects of different concentrations of propolis ethanolic extract (PEE) on rumen microbial fermentation using the rumen simulation technique (Rusitec). Six fermenters with a nominal volume of 750 ml were set up for the study that lasted 14 days. Each fermenter received daily 10 g of a basal diet consisting of 6 g pelleted alfalfa hay and 4 g pelleted concentrate. Treatments were control (received 0.5 ml/day of 70% ethanol without having any propolis), 0.5 ml/day of 20% PEE, and 0.5 ml/day of 60% PEE. Supplementation of PEE in both concentrations did not affect ruminal pH, production of total short-chain fatty acid (SCFA) as well as of acetate, acetate to propionate ratio, total protozoa count, and dry matter digestibility. High concentration of PEE resulted in a significant decrease (p<0.05) in propionate production whereas both high and low concentrations of PEE significantly increased (p<0.05) ruminal butyrate production. Total count of ruminal bacteria was decreased (p<0.05) after the addition of PEE in both concentrations. Furthermore, NH-N concentration in rumen fluid was reduced (p<0.05) in a dose-dependent manner by 24 and 39% by the addition of low and high concentrations of PEE, respectively. In conclusion, the results of this study indicate that propolis may be a useful additive to decrease ruminal ammonia production and to improve the nitrogen utilization in ruminants
Bu araştırmada, Rusitec tekniği (Rumen Simulation Technique) kullanılarak, farklı yoğunluklardaki etanolik propolis ekstraktlarının rumen mikrobiyal fermantasyonu üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Gerçek hacimleri 750 ml olan 6 fermenterin kullanıldığı araştırma 14 gün sürdü. Her bir fermenterde günlük olarak 6 g yonca otu peleti ve 4 g konsantre pelet yemden oluşan bir rasyon inkübe edildi. Araştırmadaki uygulama grupları kontrol (propolis içermeyen % 70’lik etanol çözeltisinden 0,5 ml/gün), propolisin % 20’lik etanolik ekstraktı (0,5 ml/gün) ve propolisin % 60’lık etanolik ekstraktı (0,5 ml/gün) şeklindeydi. Rusitec fermenterlerine ilave edilen propolisin her iki yoğunluktaki ekstraktı da ruminal pH, toplam kısa zincirli yağ asitleri ve asetat üretimleri, asetatın propiyonata oranı, toplam protozoon sayısı ve yem kuru maddesi sindirilebilirliklerinde istatistiksel bir değişime neden olmadı. Ancak % 60’lık propolis ekstraktı propiyonat üretimini belirgin bir şekilde azaltırken (p<0.05), hem % 60 hem de % 20’lik propolis ekstraktı ruminal bütirat üretimini belirgin bir şekilde artırdı (p<0.05). Ayrıca her iki yoğunluktaki propolis ektraktı da ruminal bakterilerin toplam sayısında azalmaya (p<0.05) neden oldu. NH3-N konsantrasyonunda hem düşük hem de yüksek yoğunluktaki propolis ekstraktı ilavesinden sonra sırasıyla % 24 ve % 39’luk bir azalma (p<0.05) belirlendi. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar propolisin ruminal amonyak üretimini azaltmada ve ruminal azot değerlendirilebilirliğini iyileştirmede kullanılabilecek bir katkı maddesi olabileceğine işaret etmektedir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA62GA66BG |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010Volume: 57 Issue: 4 |