In this study a total of 80 packaged turkey meat samples purchased from different supermarkets in Ankara including 40 leg and 40 breast meat were analysed for the presence of motile Aeromonas species. Totally 43 of 80 turkey meat samples (53.75 %) were determined as positive for motile Aeromonas spp. The distribution of the isolat were 62.5 %, 45 % in leg and breast samples, respectively. Also it is found that two different motile Aeromonas spp. were isolated in same breast samples; in 2 of the samples both A. hydrophila and A. sobria (11.1 %), in 1 of the samples A. hydrophila and A. caviae (5.6 %) and in 1 of the samples A. caviae and A. sobria were isolated (5.6 %). A. hydrophila was isolated as the most prevalent species from all of the positive samples. As a result, turkey meat that analyzed in this study were found to be contaminated with a high level of motile Aeromonas spp., and this is a potential risk for public health
Bu çalışmada Ankara’nın değişik semtlerindeki marketlerden alınan paketlenmiş 40 göğüs kuşbaşı ve 40 but kuşbaşı örneklerinden oluşan toplam 80 hindi eti Aeromonas spp. varlığı yönünden incelenmiştir. Çalışma kapsamında incelenen, 80 hindi eti örneğinin 43’ünden (% 53.75), göğüs ve but kuşbaşı örneklerinden sırasıyla % 45 ve % 62.5 düzeyinde hareketli Aeromonas türleri izole edilmiştir. Ayrıca aynı göğüs eti örneklerinden iki farklı hareketli Aeromonas spp. izole edilmiştir. Buna göre iki (% 11.1) örnekten A. hydrophila ve A. sobria, bir (% 5.6) örnekten A. hydrophila ve A. caviae ve bir (% 5.6) örnekten A. caviae ve A. sobria izole edilmiştir. Örneklerden izole edilen en yaygın tür A. hydrophila olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, çalışma kapsamında incelenen hindi etlerinin büyük bölümünün hareketli Aeromonas’larla kontamine olduğu saptanmış olup, bu durum halk sağlığı açısından potansiyel bir risk oluşturmaktadır
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA22NC98HM |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009Volume: 56 Issue: 2 |