This experiment was carried out to determine the nutrient contents and metabolizable energy (ME) levels of some roughages produced in Kirikkale region. Alfalfa hay, hungarian vetch hay, corn silage, dried crop corn, wheat straw, chickpea straw and grape pomace were used in this experiment. In this study the levels of dry matter (DM), crude protein (CP), ether extracts (EE) and crude ash (CA) in feed samples were determined by Weende Analysis methods and crude fibre (CF) quantities by Crampton and Maynard’s method. Acid detergent fibre (ADF) and acid detergent lignin (ADL) contents were determined by Van Soest analysis. The equations developed by CF, ADF and ADL was used to calculate the ME values of feeds for ruminants. Dry matter values of the roughages varied between 90.12-95.31%. mean CP and CF levels were found as 20.26, 12.11, 5.61, 3.63, 12.15% and 24.71, 30.62, 33.30, 45.53, 33.52% for good quality alfalfa hay, low quality alfalfa hay, corn silage, wheat straw and grape pomace, respectively. In this study, the nutrient composition and energy values of some roughages produced in Kirikkale region were tabulated
Bu çalışma Kırıkkale yöresinde üretilen ve ruminant beslemede yaygın olarak kullanılan bazı kaba yemlerde ham besin madde miktarları ile metabolize olabilir enerji (ME) düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Kırıkkale yöresinde üretilen bazı kaba yemler (yonca kuru otu, macar fiği kuru otu, mısır silajı, kuru mısır hasılı, buğday samanı, nohut samanı ve üzüm cibresi) kullanılmıştır. Kaba yem örneklerinde kuru madde (KM), ham protein (HP), ham kül (HK), ham yağ (HY) analizleri Weende analiz sistemine göre ve ham selüloz (HS) analizleri ise Crampton ve Maynard metoduna göre yapılmıştır. Yemlerin asit deterjan fiber (ADF) ve asit deterjan lignin (ADL) içerikleri ise Van Soest yöntemine göre belirlenmiştir. Yem maddelerinde ME değerleri HS, ADF ve ADL sonuçlarından yararlanılarak hesaplanmıştır. Kaba yemlerin KM düzeyleri %90.12-95.31 arasında değişmektedir. İyi kaliteli ve kötü kaliteli yonca kuru otu, mısır silajı, buğday samanı ve üzüm cibresinde ortalama HP ve HS miktarları sırasıyla %20.26, 12.11, 5.61, 3.63, 12.15 ve 24.71, 30.62, 33.30, 45.53, 33.52 olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada, Kırıkkale yöresinde üretilen bazı kaba yemlerin besin madde kompozisyonu ve enerji değerleri tespit edilerek tablo haline getirilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008Volume: 55 Issue: 2 |