Bu çalışma, %3.5 ve %4 kalsiyum (Ca) içeren yumurta tavuğu rasyonlarının ve bu rasyonlara organik mangan (Mn) ve çinko (Zn) kaynağı olarak eggshell-49 (1g/kg) ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve bazı kan parametrelerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 62 haftalık 128 adet Nick chick beyaz yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Tavuklar her grupta 32 adet bulunacak şekilde 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere 4 alt gruplu 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu, %3.5 Ca içeren bazal rasyon, deneme grupları ise %4 Ca, %3.5 Ca+1g/kg eggshell-49, %4 Ca+1g/kg eggshell-49 içeren bazal rasyonlarla 10 hafta beslenmiştir. Araştırma sonunda ortalama canlı ağırlık, yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta Haugh birimi, yumurta özgül ağırlığı ve serum Ca, P ve Mg düzeyleri bakımından gruplar arasında istatistik açıdan bir farklılık görülmemiştir. Tüm deneme gruplarında yumurta kabuk kalınlığının önemli oranda (p
This study was performed to evaluate the effects of the diets containing 3.5% and 4% calcium (Ca) and supplementation of the diets with eggshell-49 as organic manganese (Mn) and zinc (Zn) source on performance, egg quality and some blood parameters in laying hens. One hundred and twenty eight, 62 weeks old Nick chick white laying hens were used in this experiment. Hens were divided into 4 groups with 4 replicates as a control and three treatment groups each containing 32 hens. The control group was fed basal diet containing 3.5% Ca and treatment groups were fed basal diet containing 4% Ca, 3.5% Ca+1g/kg eggshell-49 and 4% Ca+1g/kg eggshell-49 for 10 weeks. At the end of the experiment, there were no statistically differences among the groups in live weight, egg production, feed consumption, feed efficiency, Haugh unit, specific gravity, serum Ca, P and Mg value. Egg shell thickness was significantly (p
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2004Volume: 51 Issue: 3 |