Bu araştırmada yumurtacı bıldırcın rasyonlarına ilave edilen biberiye ve rezene uçucu yağının performans parametreleri
ve bazı yumurta kalite parametreleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 6 haftalık yaşta toplam 120
Pharaoh yumurtacı bıldırcın kullanıldı. Deneme düzeninde her biri 40 hayvandan oluşan 3 grup oluşturuldu ve her biri 8 hayvandan
oluşan 5 alt gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki hayvanların rasyonlarına katkı maddesi ilave edilmezken, deneme gruplarına sırasıyla
300 mg/kg biberiye uçucu yağı (Grup I) ve 300 mg/kg düzeyinde rezene uçucu yağı (Grup II) ilave edildi. Araştırma 60. günde
sonlandırıldı. Deneme gruplarının yem tüketim değerlerinde önemli (p< 0.05) bir düşüş belirlendi. Araştırma sonunda yumurta ağırlığı,
yumurta kütlesi, yumurta şekil indeksi ve yumurta kırılma direnci parametrelerinde kontrol ve deneme grupları arasında önemli bir
farklılık tespit edilmedi. Rasyonlara 300 mg/kg düzeyinde biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesinin yem dönüşümünde iyileşmeye (p<
0.01) ve yumurta veriminde önemli düzeyde artışa neden olduğu belirlendi (p<0.01). Biberiye ve rezene uçucu yağı ile zenginleştirilmiş
rasyonlar kontrol grubuyla kıyaslandığında yumurta sarısı renginde ve yumurta kabuk kalınlığında önemli iyileşmeye neden olmuştur
(p<0.001). Haugh birimi değerinde, kontrol grubu değeriyle kıyaslandığında deneme grubu I ve II’de önemli düzeyde artışların olduğu
belirlendi (p<0.05). Yapılan araştırmada yumurtacı bıldırcın rasyonlarına biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesi yumurta verimi ile
yumurta sarı rengi, yumurta kabuk kalınlığı ve Haugh birimi değerlerinde olumlu etkilere neden olmuştur. Elde edilen veriler ışığında
biberiye ve rezene uçucu yağının bıldırcın rasyonlarında performans ve yumurta kalitesini iyileştirmek amacıyla doğal katkı maddesi
olarak kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 9, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 65 Issue: 4 |