Bu araştırmada İsviçre Esmer x Boz Irk Gı melez generasyonundan 4 baş inek 4 x 4 Latin-kare tertibinde kullanılarak konsantre yeme deği~ik oranlarda katılan yemlik ürenin hayvan sağlığına, yem
tüketimine, besin maddelerinin sindirilme derecelerine, süt verimine
ve sütün kompozisyonuna, rumen sıvısı pH na ve uçucu yağ asitleri
konsantrasyonuna etkisi incelenmi~tir.
Ara~tırmada kaba yem olarak arpa samanı ve konsantre yem
olarak mısır glüteni, ni~asta ve kepek ile mineral ve vitamin karı~ımından te~kil edilen pelet yem kullanılmı~tır. Üreli rasyonlar pelet
yeme % 2, % 4 ve % 6 yemlik üre ilavesi ve buna kar~ılık ilave edilen
üre azotu kadar azot kapsayan mısır glüteninin çıkarılması ile tertiplcnmi~tir.
Kuru madde tüketimi bütün rasyonlar için günde i2 kg. civarında olduğundan rasyona ilave edilen ürenin yem tüketimine bir
etkisi olmadığı belirtilmiştir. Rasyona % 4 ve 6 oranında üre ilavesiyle kuru maddenin sindirilme derecesi % 6 ve 9; sellülozun % 4, ve
10,4; ve % 6 ilavesiyle proteinin sindirilme derecesi yükselmi~se de
bu artı~lar istatistik bakımdan önemli bulunmamı~tır. Kontrol, % 2,
% 4 ve % 6 üreli rasyonlar için süt verimi ve % 4 yağa göre düzeltilmiş süt verimi sırası ile 6,85; 6,14; 7,06; 6,36; 6,12; 5,69 ve 6,32; 5,77
kg /gün olup aralarındaki farklar ve üre ilavesiyle sütün yağsız kuru
maddesi ve proteinindeki artı~l:ır önemli bulunmamı~tır. % 4 ve % 6
üre kapsayan rasyonlara ait süt yağı % 3 oranında artmıştır. Rumen
sıvısı pH nu yemden önce ve yemi takibeden 2. saatte bir deği~iklik
göstermemi~ ve ancak 4. saatte % 4 üreli rasyonda önemli bir artı~
kaydetmi~tir. Rumen sıvısı tüm uçucu yağ asitleriyle asetik, propiyonik, bütirik ve valerik asitlerin konsantrasyonlarında yeme üre
ilavesinin önemli bir etkisi olmamı~tır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1970 |
Published in Issue | Year 1970Volume: 17 Issue: 01 |