Bu çalışmanın amacı sazanı kültür balığı olarak tanıtmak, ülke
koşullarında uygun üretme, geliştirme De beslenme olanaklannı araştnmaktır.
Çalışmalar A. Ü. Veteriner Fakültesi Çifteler deneme istaS)'OIl1l1lda)ürütülmüştür. Bu üretim istasyonu, ısı derecesi 16-23 cC, O/ni oldukça düşük,
COı miktan ise yüksek olan karstik kaynaklardan çıkan sularla beslenmekte
dir. Yeterli bir havalandırma yapıldığında bıı sular sazan için, gaz bilançosu
bakımından, iyi bir gelişme ortamı oluşturmaktadır.
Bu üretim istasyonundaki, gö'let olanakları ve balık mateı)'ali gibi, kıHtlayırı faktörler, yavru elde etmede, hipofi/:aS)!on metodunu zorunlu kılmıştır.
Bu nedenle, birinci deneme yılında kuluçka çıkarma ve larvaların büyütülmesi,
kapalı .yerde (kuluçka evinde) yapılmıştır. Kuluçka çıkarmada, hipofize edilen
dişi ve erkek balıkların, içinde söğüt kökleri bulunan kanallarda serbest olarak
)'umurtlatılmaları en ıı)lgıııı metot olarak hıılunmuştur.
Larvalar bu kanallarda ilk önce Artemia salina Nauphi'le beslenmiş/ir.
Yem alıp )lüzmeye başlo)'an )lavıular, önceden iyi bir şekilde ha<.ırlanan larva
havuzlanna konulduklarmda yaz sonuna kadar (48- 64 g.) gelişme göstermelerine karşılık, kanallarda kalıp )Iapay )'emle beslenmeye devam olunan larvalar
a)lni sürede ancak (7-- ıo g.) olmuşlardır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1978 |
Published in Issue | Year 1978Volume: 25 Issue: 01 |