Bu araştırmada, yılan balığı kültürünün yurdumuz koşullarında
uygulanması ve bununla ilgili temel sorunların çözümü ele alınmıştır.
Uygulamada değişik protein kaynaklarından oluşan ve yurdumuz koşullarına göre ekonomik olmalarına i/?en gösterilen yem rasyonları kullanılmıştır.
Bu amaçla kontrol yem rasyonunda protein kaynağı olarak kullanılan balık
ununun bir kısmı yerine mısır gluteni, et-kemik ur.u (I nolu yem raJ)'olıu) ıe
ipekböceği krizaliti, et-kemik uilu, kan unu (II No'lu yem rasyonu) protein
kaynakıarı olarak seçilmişlerdir.
Araştırma sonunda değişik rasyonların gelişme üzerine etkileri,. boy
ağırlık artışı, kondilsyon faktörü, boy-ağırlık ilişkisi ve yem değerlendirme
sayılarının istatistiki analizleri ile sGptanmıştır.
Araştırmanın devamında, kullanılan yem rasyonlannın balıklann iç
organlarında oluşturabileceği histopatolojik değişiklikler in (ır:ı.ştırılmasında
önemli patolojik bozukluklara rastlanılmamıştır.
Bu maştırmil ilr!, )Iılan balığı )laurulannın çok sayıda yakalıınarak
ılık sularda kültüre alınabileceği ve bunların beslenmesinde ticari değeri pdk bulunmayan ip!kböcı:ği krizalitinin balık ununun bir kıjmı yerine emniyetlc
kullamlabilgceği saptanmıştır. Ancak, mısır gluteninin yılan balığı beslenmesinde istenilen düzeyde pJ"Gteinkaynağı olmadığı ve hastalıklar yönünden önlem
alınması halinde kırsal ,yöre halkına yeni iş kolunun )ıaratabileceği gerçeği
ortaya çıkmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1982 |
Published in Issue | Year 1982Volume: 29 Issue: 01.02 |