Değişik düzeylerde kolza küspesi içeren rasyonların yumurta
tavuklarında yumurta ve kı.tluçka verimi, yağ metabolizması, iç organlardaki
patolojik değişiklikler ile yumurta bozulmaları üzerine etkileri araştırıldı.
Avrıca bu tavuklardan üretilen civeivlerin canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma ve iç organ ağırlıkları incelendi.
Toplam 225 Golden Comet tavuk 45'erlik 5 grup halinde 6 ay süreyle
denemelere alındı. Kontrol grubu % i6 oranında soya küspesi, I. grup'% 12
soya, % 5 kolza küspesi)' 2. grup % 8 soya, % 10 kolza küspesi)' 3. grup
% 4 soya, % 15 kol.';.aküspesi ve 4. grup da % 20 kolza küspesiyle beslendi.
Tavukların tümünde yumurta verimi ve yem tüketimleri 30 gün aralıklarla,
kuluçka verimleri 4. ayda yağmetabolizması ile iç organlardaki patolojik
değişimler de deneme sonUnda Izer gruptan kesilen io tavukta belirlendi.
Kolza küspesinin rasyondaki oranının artışına paralelolarak yumurta
verimleri önemli ölçüde azaldı. Buna karşı grupların yem tüketimlerindeönemli
ölçüde bir artma gözlemlendi. Ancak bu artmanın % 15 ve 20 oranında kolza
küspesi içeren rasyonlarla beslenenler~e önemli düzeyde olduğu bulundu.
Kolza küspesinin canlı ağırlık, döllülük ve civciv çıkış gücüüzerine. herIzangi bir etkisi bulUnmadı.
Serum total kolestrol miktarları geniş sınırlar içinde bir dağılım gösterdi.
Serum ve karaciğer total lipid miktarları gruplara göre sırasıyla 1.80, 26. ıo;
1.88,24.25; 1.9°,25.°7; 2.14,29.46 ve 2.67 g/ıoo ml, 28.21 g!ıoo g
olarak belirlmdi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1983 |
Published in Issue | Year 1983Volume: 30 Issue: 01 |