Bu araşt ml/ada, i986-- i987 Yılıannda 4 ayn firıııa tara/indan işlenerek pazarlanan veya dış alm11asağlanan toplam 42 adl'I soya
fasülyesi liiiu örneklerinin üreaz aktivite düzeyleri rJlçü/dü.
işlenmiş soya unu örneklerinde ölçülen bireysel üreaz aktivite değerleri 0.07- 1.53 ,i:::, pH hulunurken, ortalama aktivite değeri de 0.51
D pH olarak hesaplannuştT/". Farkli .firmalara ait ürünler yönünden ortalama üreaz aktivite düzeyleri ise, Lo. pH olarak, Marsa: 0.71 ::i= 0.142, Kanl1şlr (Adana): 0.48 :+ 0.156, Çukobirlik: 0.49 ::!: 0.084, Trakya
Birlik: 0.47 +: 0.220 ve ithal ürünler: 0.38 ::!:: 0.066 şekliilde hesaplanmıştır.
Konuya ilişkin olarak yapllnl1ş bilimsel yaymlarda işlenıııiş soya
fasülyesi ürünlerinin kalite kontrolu için yasal 1'e bilimsel ölçüt olarak
kabul edileıı 0.20 pH' Irk tolerans limitine göre. bireysel analiz sonuçlar/11111% 82.5'i, 4 ay,., /irma tarafindan iiretilen ve dış almı/a sağlanan
ürün/ere ait ortalama de.~erler ile bütün aııaliz örnek leri için hesaplanan
ortalama üreaz aktivite delferinin bu limitin üstiinde olduğu göriiImüştür.
Belirtilen gerçekler dikkate al/11arak, Clkemiz yem sanayii ve tavukçuluk
sektöründe sürekli olarak yeterince işlenmeiiliş 1'ekalitesiz soyafasülyesi
ürüniinden oluşan yem hammaddesi k ullal11h"ğl sonucıma ranlııuşflr.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1987 |
Published in Issue | Year 1989Volume: 36 Issue: 01 |