Bu çalışmada Ankara çevresinde yeliştirilen !ıayvmtlardaki
kurşun ko11tal11ina.ıyolıdüzeyini belirlemek amacı ile iki ayn mezballada kesilen kasaplık lıayvan karaciğer ve böbreklerindeki kıırşun miktan araşımIdı. Araşlırma maıeryali olarak 20'şer adeı sl/!ii. karaciğer
ve böbre,v,iile lO'ar adet koyun karaci/ter ve böbrelti kvllal1lldl. Örnekler yaş mineralizasyondmı sonra alevsiz atomikabsorbsiyon speklroj'oıomelresinde grajiı hiveılerde mhJliz edildi. Slğırl(Jl'a ait karaciğer ve böbreklerde sırasıyla ortalama 0,233 mg / kg, 0,370 mg / kg kurşuıı
saptandı. Buna mukabil koyunlann karaciğer ve bôbreklerindeki kurşun kontamina.lyonu sırasıyla 0,214 mg / kg re 0,343 mg / kg olarak.
bulundu. Organlara göre karaci/terlerdeki kurşun kontaminasyonu böbreklere kıyasla daha az, hayvan tür/erine göre ise slğ/l'lardaki kurşun
kOl1taminasyol1u koyunlardakinden daha yüksek bulundu. Sonuç olarak
insanlar tarafindan gıdalar/a almabilecek Iwfia/ik tolere edilebilir 3,5
mg toplam kurşun miktal'lna ulaşabilmenin sadece iç organlar dikkate
almdığmda haftada yaklaşık 15 kg sığır karaciğeri, 9 kg sığır böbreği,
i6 kg koyun karaciğeri, iO kg koyun böbre/ti yenilmesi ile mümkün
olabileceği saptandı.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1989 |
Published in Issue | Year 1989Volume: 36 Issue: 03 |