Ankara Şeker Fabrikası Çiftliği Holştayn sığır sürüsünün
i968- 1985 ytllart arasmdaki süt veriminde :w~lanan genetik ilerleme
iki ayrı metodla tahmin edilmiştir. Bu sürüde elde edilmiş laktasyonlardan 182 ineğe ait 470' i değerlendirmeye almmıştır. i50 günden kısa
olan laktasyonlar hesaba almmanııştır. Ölüm, hastaltk ve satış gibi nedenlerle laktasyon süresini tamamlayamanıış ineklerin verimleri 305
güne göre düzeltilmiş, 305 günden daha l"sa bir zamanda fakat laktasyonlartm normal kuruma ile tamamlayan ineklerin verimleı~i de 305
günlük verim olarak kabul edilmiştir. 305-365 gün arasmdaki verimler
ve 365 günden fazla sağı/nlar 305 güne gdre standardize edilmiştir.
Beşden fazla laktasyonu olan hayvan sayısı az olduğundan hesaplamada ilk dört laktasyon verimleri kullamlnllştır.
Süt veriminin kalttmı derecesi baba hir üvey kardeşler benzerliğinden ve iki çeşit düzelline yaptlmış verimler için, sırasıyla 0.52 ::l::
O. 10 ve 0.45 :l:: O. 19 değerleri bulunmuştur. Süt veriminin tekrarlanma
derecesi ise inekler içi korrelasyondan O. 56 :1~0.05 ve 0.50 :l:: 0.05
olarak tahmin edilmiştir. Kahtım dereceleri arasmdaki farkltltğm
birinci yöntemle yaptlan standardizasyon ile çevre şartlarllun daha iyi
hir şekilde elimine edilmesinde ileri gelmiş olabileceği düşünülmektedir.
1968-1985 ytllal'l arasmda aym hayvanlarm birbirini izleyen verimlerini kullanarak hesaplanan genetik ilerleme 149 kg / ytl, ayııı ytllar
arasmda seleksiyon üstünğüğü metodu ile hesaplanan genetik ilerleme
ise 92 kg / ytl olarak bulunmuştur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1990 |
Published in Issue | Year 1990Volume: 37 Issue: 01 |