Bu çalı~ma, yonca kuru OlU (kontrol), yonca kuru otu + arpa (Grup i), yonca kuru otu + kaııola küspesinden (Grup 2)
oluşan rasyonun rumen içeriği pH, amonyak, tampon kapasite değerleri ıle protozoon sayı ve oranları üzerindeki etkısinı araşıırmak
amacıyla yapılml~tır. Ara~tırmada rumen fistülli yerlqtirilmiş 2.5 ya~1ı 6 baş Merinos koç kuııanılmıştır. Çalışma her bıri 15 gün
sıiren 3 dönemde gerçekle~tiriımiştir. Yemlerne periyodunun son iki gününde yemlemeden önce ve yemlemeden 3 saat sonra rumen
içeriklerı alınmıştır. Rumen içeriği pH değerleri yemlerne öncesi ve sonrası yonea kuru otu + arpa tüketen grupta daha düşük olarak
saptanmıştır. Rumen içeriği amonyak ve toplam tampon kapasi~e değerleri yemlerne sonrası 2. grupta ünemli düzeyde yükselmiştir.
Rumen içeriği toplam protoZüon sayıları her iki dönemde de I. grupta daha yiiksek olarak saptanml~tır. Çalışmada /so/richa.
Enrodiniwn. Polyplas/ron, t.jJidinium, Os/meodinium, Ophryoscolex ve Diplodinium'dan oluşan toplam 7 proıowon lıir(i
belirlenmiştir. /so/richa türleri yiizde değerlerinin yemIerne sonrasında 2. grupta diğer gruplardan daha düşük olduğu tespit
edilmiştir. Yemleme sonrası En/odiııium minimum ve Os/rocodinium gracile'nin konırol grubunda. Polvplcıs/ron mulril'esicula/ul17 vc
Ophryoscolex muda/um'un i. grupta. En/Odiııium loııgiııuciea/wn ve Epidinium ecauda/um'un 2. grupta daha yıiksek oldıığıı
gürlılmü~liir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001Volume: 48 Issue: 02 |