The present study was aimed to evaluate staining properties, light and electron microscopic structures and numerical distribution, of mast cells which are located at different regions of the swine oviduct. In the present study, oviduct samples taken from 6 healthy adult sows were used as material. It was observed that mast cells in regions of the oviduct gave Ab (Alcian blue) (+)/SO (Safranin O) (-) reaction. Results of the cell counting and their statistical analyses indicated that in oestrous phase the number of mast cells were significantly higher than luteal phase in the three parts of the oviduct. At both phases, mast cell numbers in the unit area were higher in fimbria region than those of the remaning regions of the oviduct (p<0.05). Results of electron microscopic observations revealed that mast cells contained three types of granulles those were electron lucent, electron dense and fine grain electron lucent granules
Bu çalışma; domuzlarda oviduktun değişik bölümlerinde bulunan mast hücrelerinin boyanma özelliklerini, ışık ve elektron mikroskobik yapılarıyla foliküler ve luteal fazlardaki sayısal dağılımlarını belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada 6 adet sağlıklı, erişkin dişi domuzdan alınan ovidukt, materyal olarak kullanıldı. Domuz oviduktunun her üç bölgesindeki mast hücrelerinde Ab (Alcian blue) (+)/SO (Safranin O) (-) boyanma görüldü. Çalışmada domuz oviduktu üzerinde yapılan hücre sayımı ve istatistiksel sonuçlarına göre foliküler dönemde, birim alandaki mast hücresi sayısının oviduktun her üç bölgesinde de luteal döneme göre daha yüksek olduğu gözlendi. Oviduktun diğer bölümlerine nazaran özellikle fimbriya bölgesinde, birim alandaki mast hücresi sayısının her iki dönemde de fazla olduğu görüldü (p<0.05). Elektron mikroskobik incelemelerde mast hücrelerinin; elektron açık, elektron yoğun ve ince tanecikli elektron açık granüller olmak üzere 3 tip granül içerdiği saptandı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA43DE22ZM |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014Cilt: 61 Sayı: 1 |