Bu araştırma, yüksek düzeyde üre ile şeker endüstrisi artıklarından melasla kurutulmuş pancar posasının jersey ırkı ineklerde yem tüketimi, laktasyon performansı, rumen
sıvısı ve kan uçucu yağ asitleri üzerine etkisini incelemek üzere yapılmıştır. Araştırmada 4
baş saf Jersey inek 4 x 4 Latin-kare tertibinde kullanılmıştır. Deneme her biri bir ayhk geçiş ve bir haftalık karşılaştırma dönemlerinden şekillenen dört peryotta sürdürülmüştür.
Rasyonun kaba yem bölümünü yonca ve konsantre bölümünü ise mısır, nışasta, kepek, kurutulmuş melash şeker pancarı posası, üre, kemik unu, mineral ve Vitamin A, D karışımları
teşkil etmekte idi.
Konsantre yemlere % 5,5; % 5,0 ve % 4,5 oranlarında katılan ürenin hayvanlarda hiç
bir toksik etki yapmadığı ve yem tüketimini düşürmediği müşahede edilmiştir. Kuru madde
sindirilme oranı, bütün rasyonlar için, normal rasyon sindirilme oranlarının üzerinde bulunmuş, nışasta yerine ikame edilen melash şeker pancarı posası ile % 3,32 den % 7,80 e Çıkan sellülozun sindirilme oranında rasyonlar arasında bir fark tesbit edilememiştir. Ancak,
sellülozun sindirilme oranı da üresiz normal rasyonlar için olandan yüksek bulunmuştur.
Rasyonlardan % 5,5 üre kapsıyan rasyonun protein sindirilme oranı diğerlerinkinden önemli derecede yüksek bulunmuştur. Konsantre rasyonların değişik düzeylerde üre ve nışastamelas kapsaması rasyon enerjisinin sindirilmesİne önemli bir etkisi olmamıştır.
Günlük süt verimi, rasyonda nışasta düzeyi azaldıkça ve deneme süresi ilerledikçe artmıya yüz tutmuştur. Rasyonların süt yağı üzerine önemli bir etkisi olmamış ancak birinci
peryottan itibaren süt yağı yüzdesi düşmeye başlamıştır. Böylece i ve 2. peryotlara ait % 6,
30 ve % 6,01 süt yağı ile 3 ve 4. peryotlara ait % 5,52 ve % 4,58 süt yağı arasında önemli bir
fark tesbit edilmiştir. Süt proteini, yağsız kuru maddesİ ve laktozu ile süt üretim oranında rasyonlara göre önemli bir değişiklik görülmemiştir.
Rumen sıvısı pH nu, rumen sıvısı ve kan uçucu yağ asitleri konsantrasyonu rasyonda
değişik düzeylerde kullanılan üre, nışasta ve melaslı şeker pancarı posası ile önemli derecede
etkilenmemiştir. Ancak deneme ilerledikçe ruminal uçucu yağ asitleri ve bilhassa propiyonik
asit konsantrasyonunu yükseltmiştir (P < 0,01).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Hekimlik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1971 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 1971Cilt: 18 Sayı: 02 |
Bibtex | @araştırma makalesi { auvfd831264, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {1971}, volume = {18}, number = {02}, pages = {0 - 0}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000000452}, title = {SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*}, key = {cite}, author = {Senel, H. S.} } |
APA | Senel, H. S. (1971). SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI* . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 18 (02) , 0-0 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000000452 |
MLA | Senel, H. S. "SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18 (1971 ): 0-0 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/59891/831264> |
Chicago | Senel, H. S. "SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18 (1971 ): 0-0 |
RIS | TY - JOUR T1 - SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI* AU - H. S.Senel Y1 - 1971 PY - 1971 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000452 DO - 10.1501/Vetfak_0000000452 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 0 EP - 0 VL - 18 IS - 02 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000452 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000452 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI* %A H. S. Senel %T SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI* %D 1971 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 18 %N 02 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000000452 %U 10.1501/Vetfak_0000000452 |
ISNAD | Senel, H. S. . "SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18 / 02 (Ocak 1971): 0-0 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000452 |
AMA | Senel H. S. SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1971; 18(02): 0-0. |
Vancouver | Senel H. S. SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 1971; 18(02): 0-0. |
IEEE | H. S. Senel , "SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE ÜRENİN ŞEKER ENDÜSTRİSİ ARTıKLARı İLE KULLANILMA İMKANLARI*", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 18, sayı. 02, ss. 0-0, Oca. 1971, doi:10.1501/Vetfak_0000000452 |