Kanatlı karma yemlerinde temel besin maddelerini protein,
yağ, nişasta ile beta-glukan, sellüloz ve pentozan gibi nişasta olmayan polisakkarider oluşturur. Dengeli bir rasyon yapımında,
sindirilebilirlik, rasyonun olduğu kadar yem maddelerinin enerji
değerini yani besleyici değerini belirlemede bir anahtar faktör olarak
roloynamaktadır. Bazı besin maddeleri kolay sindirilebilirken,
nişasta olmayan polisakkaritlerin sindirimi zordur. Kanatlı karma
yemlerine uygun enzimlerin ilavesi ilc bu karbonhidratların sindirimi
artabilmektedir.
Kanatlı beslenmesinde kullanılan enzimler önce tck yönlü
üretilmiş; örneğin yalnız karbonhidradarın değerlendirilır.esini arttırmak için kullanılmıştır. Günümüzde ise alfa-amilaz, beta-glukanaz,
sellülaz, Hpaz ve proteaz gibi farklı enzimleri kapsayan ürünler
geliştirilmiş olup toksik olmamaları, sindirilebilmeleri ve et ilc
yumurtada kalıntı bırakmamaları nedeni ile de tercih edilmektedirler.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1993 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1993Cilt: 40 Sayı: 03 |