Bu çalışma, Ankara piyasasından sağlanan ketçap, reçe/ ve meyve
aromalı gazozlarda, antimikrobiyel amaçla katılan sorhik asit ve benzoik asit
miktarlarının saptanması ve elde edilen bulgularm Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde öngörülen maksimum değerlerle karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır.
Benzoik asit ve sorbik asit miktarları gaz-sıvı kromatografisi yöntemi ile
saptanmıştır. Ketçap, reçel ve meyve aromalı gazoz örneklerinde saptanan ortalama henzoik asit miktarları sırasıyla; 858.8 49.7 ppm, 730.9 87.6 ppm (ketçap, firma A ve B), 303.4 20.9 ppm, 320./ 26.9 ppm (reçel, finna A ve B),
225.98 9.10 ppm, 191.6 3.78 ppm, 248.7 /0.5 ppm (meyve aromalı gazoz,
finna A, B, C).
Ketçaplarda saptanan sorhik asit miktarları ise 325.3 19.0 ppm (fi17naA)
ve 399.0 26.1 ppm (firma B) dır.
Sonuç olarak, incelenen reçel, ketçap ve meyveli gazoz örneklerinde kullanılan benzoik asit ve sorbik asit miktarların m Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinin smır değerlerini aşmadığı, oysa ketçap örneklerinde her ikisinin toplam
miktarın m, yönetmelik smır değerinin üzerinde olduğu saptanmı~stır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995Cilt: 42 Sayı: 04 |