Bu çalışma, sentetik boya ilave edilmesine izin verilen elmalı şeker,
ya lama şekeri. pamuk şeker ve pasta süslerinde kullanılan boyaların miktarlarının Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine (GKMY) uygun olup olmadığının saptanması amacıyla yapılmıştır.
Araştırmada kullanılan tüm örnekler, Ankara piyasasından sağlanmış ve
toplam 100 örnek üzerinde çalı~'ılmıştır.
ÖrneklerdelZ boyaZann ekstraksiyolZu yün boyama yöntemi ile yapılmıştır.
Ekstre edilen boyalar Ince Tabaka Kromatogmjisi ile kalitat~f olarak incelenmiştir. Pasta siisleri ve şeker/erde saptanan boyaların miktar tayinleri, C/HSepPak kartuş ve spektmfotometrik yöfltem uygulanarak yapılmıştır.
Çalışmada elde edilen bulgulara göre, yeşil yapraklı pasta süsleri hariç incelenen tüm önıeklerde, kullanılan sentetik boya miktarı GKMY'de öngörülen
sınır değerin üzerindedir. Ayrıca bazı önıeklerde yasaklanmış boya OlalZeritrosinin varlığı saptanmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996Cilt: 43 Sayı: 04 |