Bu çalışmada Ankara 'da tüketime sunulan 100 hamburger ve 100 İnegöl köfte olmak
üzere toplam 200 örnek, E. eoli 0157:H7 yönünden analize alınmıştır.
Örneklerden E. eoli 0157:H7 izole edilemezken hamhurger örneklerinin 2 'si (%2) İnegöl
kil/ie örneklerinin ise 5 'i (%5) E. eoli 0157 ile kontamine bulunmuştur. Yapılan verositotoksin
testİnde ise izolatlarm tümünün verositotoksijenik (Vr) olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç olarak Vr E. eoli Ol57'nin hamburger ve İnegöl köftelerinde bulunuşu, hu
mikroorganizmanın halk sağliğı problemlerine neden olabileceğini ve insanlara taşınmasmda et
ürünlerinİn önemli rol oynayabileeeğini göstermektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1998 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998Cilt: 45 Sayı: 02.03 |