This study aimed to assess the carcass traits of Zavot cattle and whether carcass cutting of these cattle is economical or not. Two to three years old forty six Zavot male cattle were used in this study. Before slaughtering, the live-weights of the animals were measured, the ratio of carcass to its parts was calculated after slaughtering and an economic comparison of marketing the carcasses as a whole or cuts was performed, using producer prices. In order to estimate the weights of carcass parts, linear regression equations using live-weight data were formed. It was found that the proportions of the most valuable cuts, less valuable cuts and bone-crumb were 27.63%, 49.59% and 22.08% respectively. The cutting shrinkage was found as 0.70%. The cost of cutting per carcass was calculated as 78.84 TL. Marketing the carcasses in parts instead of as a whole increased the net income by 242.9 TL per carcass. In this study, carcass traits and estimated amounts of carcass parts dependent on live-weight were defined. It was concluded that carcass cutting provides an increase in net income
Bu çalışmada, Zavot ırkı sığırların karkas özelliklerinin belirlenmesi ve karkas parçalamanın ekonomik olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma materyalini, 2-3 yaşlı 46 baş Zavot ırkı erkek sığır oluşturmuştur. Hayvanların kesim öncesi canlı ağırlıkları ölçülmüş, kesim sonrası karkas ve parça oranları belirlenmiş, üretici fiyatları dikkate alınarak karkasların bütün gövde veya parçalanarak satışının ekonomik yönden karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca, canlı ağırlık değerleri ile karkas parça ağırlıklarının tahmini için doğrusal regresyon denklemleri oluşturulmuştur. Değerli etlerin oranı % 27.63, düşük değerli etlerin oranı % 49.59, kemik ve kırıntı oranı % 22.08, parçalama firesi de % 0.70 olarak hesaplanmıştır. Karkas başına parçalama maliyeti 78.84 TL olarak gerçekleşmiştir. Karkasların bütün gövde şeklinde pazarlanması yerine parçalanarak pazarlanması halinde karkas başına 242.9 TL net gelir artışı sağlanmıştır. Sonuç olarak, Zavot ırkı sığırların karkas özellikleri ile canlı ağırlığa göre tahmini karkas parça miktarları belirlenmiş ve karkas parçalamanın net gelir artışı sağladığı ortaya konulmuştur
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA79MZ55TS |
Journal Section | Research Article |
Authors |
|
Publication Date | December 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013Volume: 60 Issue: 4 |
Bibtex | @letter to editor { auvfd533259, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara University}, year = {2013}, volume = {60}, number = {4}, pages = {257 - 262}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002589}, title = {Carcass Traits and economic assessment on carcass cutting of Zavot cattle}, key = {cite}, author = {Sarıözkan, Savaş and Akçay, Aytaç and Bayram, Davut} } |
APA | Sarıözkan, S. , Akçay, A. & Bayram, D. (2013). Carcass Traits and economic assessment on carcass cutting of Zavot cattle . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 60 (4) , 257-262 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002589 |
MLA | Sarıözkan, S. , Akçay, A. , Bayram, D. "Carcass Traits and economic assessment on carcass cutting of Zavot cattle" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 60 (2013 ): 257-262 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/en/pub/issue/43575/533259> |
Chicago | Sarıözkan, S. , Akçay, A. , Bayram, D. "Carcass Traits and economic assessment on carcass cutting of Zavot cattle". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 60 (2013 ): 257-262 |
RIS | TY - JOUR T1 - Carcass Traits and economic assessment on carcass cutting of Zavot cattle AU - SavaşSarıözkan, AytaçAkçay, DavutBayram Y1 - 2013 PY - 2013 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002589 DO - 10.1501/Vetfak_0000002589 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 257 EP - 262 VL - 60 IS - 4 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002589 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002589 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Carcass Traits and economic assessment on carcass cutting of Zavot cattle %A Savaş Sarıözkan , Aytaç Akçay , Davut Bayram %T Carcass Traits and economic assessment on carcass cutting of Zavot cattle %D 2013 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 60 %N 4 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002589 %U 10.1501/Vetfak_0000002589 |
ISNAD | Sarıözkan, Savaş , Akçay, Aytaç , Bayram, Davut . "Carcass Traits and economic assessment on carcass cutting of Zavot cattle". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 60 / 4 (December 2013): 257-262 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002589 |
AMA | Sarıözkan S. , Akçay A. , Bayram D. Carcass Traits and economic assessment on carcass cutting of Zavot cattle. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2013; 60(4): 257-262. |
Vancouver | Sarıözkan S. , Akçay A. , Bayram D. Carcass Traits and economic assessment on carcass cutting of Zavot cattle. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2013; 60(4): 257-262. |
IEEE | S. Sarıözkan , A. Akçay and D. Bayram , "Carcass Traits and economic assessment on carcass cutting of Zavot cattle", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 60, no. 4, pp. 257-262, Dec. 2013, doi:10.1501/Vetfak_0000002589 |